Bengasi

La nova Líbia comença a caminar sobre la base de la llei islàmica

Líbia comença una nova etapa després de la mort de Moammar al-Gaddafi. La ciutat de Bengasi, emblema de la revolta que ha acabat amb més de quatre dècades de dictadura, ha acollit la cerimònia de proclamació de l'alliberament del país. A partir d'ara, el Consell Nacional de Transició haurà de dibuixar el full de ruta per a la reconstrucció del país i començar el procés democràtic. Un procés que ja ha dit que es faria sobre la base de la xaria, la llei islàmica.

RedaccióActualitzat
Una marea de civils i combatents ha omplert la plaça dels Màrtirs de Bengasi per viure un moment llargament esperat. El renaixement de la seva nació. El dia 1 de la nova Líbia, finalment alliberada després de 42 anys de règim de Moammar al-Gaddafi, que ha governat amb mà de ferro, aixafant sense miraments tot el que li era contrari i acumulant una gran fortuna.

Una cita històrica, en una ciutat simbòlica, el lloc on ja fa vuit mesos va començar la revolta. S'inicia una nova era plena de promeses, de reptes, de dificultats per reconstruir la democràcia. L'únic avantatge és que, a diferència de Tunísia o Egipte, no s'han de preocupar dels supervivents de l'antic règim.

De les armes a la unitat

El primer repte és retornar l'estabilitat i l'ordre, i això passa per treure les armes del carrer, de les mans dels combatents, com els de Bengasi o Misrata, que esperen veure ara quin serà el seu paper en la nova Líbia.

I això depèn dels nous líders i de com resoldran l'equilibri de forces en el nou ordre polític davant les nombroses lluites de poder: les tensions regionals, les rivalitats tribals i les ambicions pel control dels beneficis del petroli.

El ja exprimer ministre Mahmud Jibril assegura que el gran repte és la unitat nacional, com tornar a unir la gent, i ha reclamat paciència, intuïció i que la gent diferenciï entre el passat i el futur.

La xaria, base del nou Estat

El Consell Nacional de Transició ha declarat l'alliberament del país posant la xaria, la llei islàmica, com a base del nou estat i ha posat exemples del model islamitzant que l'inspira: l'abolició de la llei del matrimoni que limitava la poligàmia i l'obertura de bancs islàmics que prohibeixen la usura.

En el termini d'un mes s'ha d'haver format el nou govern en funcions, que serà l'encarregat de convocar eleccions per escollir un Parlament que redacti una nova Constitució, que la societat haurà d'avalar. Aquesta assemblea també haurà de donar el tret de sortida a les eleccions presidencials.

La taca de la mort de Gaddafi

La nova Líbia, que vol néixer unida i deixar de banda les revenges, comença malmesa, amb les mans tacades per la mort de Gaddafi. S'ha confirmat que el coronel va morir d'un tret al cap però el nou règim, que parla d'un intercanvi de trets entre els guardaespatlles de Gaddafi i els rebels, no ha aclarit de quin bàndol procedia la bala.

Tothom sospita d'una execució sumària
. I en un vídeo difós aquest diumenge, un jove rebut com a heroi es presenta com l'executor.

El cos de Gaddafi serà entregat al seu clan i se l'enterrarà en un lloc secret.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut