Pedro Sánchez a La Moncloa, el 15 d'abril passat
Pedro Sánchez pensa presentar-se a la reelecció per seguir sent l'inquilí de La Moncloa (Europa Press/Alejandro Martínez)

Sánchez es declara víctima del lawfare mentre el PP li demana que s'expliqui al Congrés

L'endemà d'anunciar que continua a La Moncloa, Pedro Sánchez diu que seguirà sent president del govern mentre "vulguin els espanyols amb el seu vot"

Sergi PontActualitzat

Pedro Sánchez es declara víctima del lawfare. En una entrevista a la Cadena SER aquest dimarts, el president del govern espanyol ha carregat contra el seu predecessor, Mariano Rajoy, i contra el Partit Popular, als quals acusa de ser-ne els instigadors:

"Que jo he patit lawfare en el passat? Sens dubte. Mitjans de comunicació han dit, amb dades i amb proves, que he estat objecte d'espionatge per part de la mal anomenada 'policia patriòtica' del senyor Rajoy l'any 2014, quan vaig ser escollit secretari general del Partit Socialista. És lamentable no sentir el Partit Popular dir 'ho sento'."

En aquest sentit, el dirigent socialista ha assenyalat la desinformació com un dels principals problemes de la democràcia espanyola: "He sigut una víctima més d'una estratègia ben dissenyada i d'una maquinària del fang molt ben greixada", ha reblat Sánchez.
 

Sánchez, disposat a presentar-se a la reelecció

En la mateixa entrevista, 24 hores després d'anunciar que segueix al capdavant del govern espanyol, Pedro Sánchez ha confessat que se sent "amb ànims" per esgotar els tres anys que encara li queden de legislatura. I no només això: el dirigent socialista es veu amb forces de seguir a La Moncloa tants anys com "vulguin els espanyols amb el seu vot". Ha obert la porta, així, a tornar-se a presentar a unes noves eleccions.

Pedro Sánchez s'ha erigit com a líder d'una regeneració democràtica que, assegura, va més enllà d'una legislatura:

"He assumit el compromís de liderar, no monopolitzar, un debat que és molt necessari al nostre país: el de la regeneració democràtica. Protegir la nostra democràcia, millorar la nostra democràcia, defensar la nostra democràcia. Aquesta tasca no es fa en tres dies, ni en tres mesos, ni en tres anys, que és el que ens queda de legislatura. Estic amb ànims per a aquests tres anys i els que vulguin els espanyols amb el seu vot."


El PP demana la compareixença de Sánchez al Congrés

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha anunciat que el partit ha registrat una sol·licitud de compareixença de Pedro Sánchez al Congrés perquè doni explicacions sobre el que consideren un cas de possible "corrupció econòmica" del seu govern, el seu partit i el seu entorn.

"Si els seus socis el protegeixen, compareixerà al Senat, però haurà de donar la cara tantes vegades com sigui necessari per respondre les nostres preguntes", ha advertit Feijóo en una reunió que ha mantingut amb diputats i senadors del seu partit. Feijóo ha afegit que "tota la informació que no vulgui facilitar voluntàriament se li sol·licitarà a través de la comissió d'investigació oberta al Senat" sobre el cas Koldo.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, arriba a una reunió amb diputats i senadors, acompanyat de la secretària general del partit, Cuca Gamarra, i el portaveu, Miguel Tellado
Feijóo arriba a la reunió amb diputats i senadors del partit, acompanyat de Cuca Gamarra i Miguel Tellado (EFE/Fernando Alvarado)

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, s'ha sumat a les crítiques i ha dit que Sánchez "és a la màquina del fang", aprofitant la metàfora que ell mateix va utilitzar per acusar el PP de promoure la desinformació. En sessió plenària a l'Assemblea de Madrid, Ayuso ha assegurat que Sánchez pretén "perseguir econòmicament i asfixiar" els mitjans que no li siguin afins. "El que no estigui en el seu costat del mur, que es vagi preparant", ha conclòs.
 

El govern buscarà "nous mecanismes" per renovar el CGPJ

L'executiu de Pedro Sánchez està disposat a buscar "nous mecanismes" per renovar el Consell General del Poder Judicial, si es manté el bloqueig del PP.

Després de la reunió del Consell de Ministres, Pilar Alegría ha assegurat que l'executiu entoma la responsabilitat de renovar l'òrgan de govern dels jutges, que ja porta cinc anys amb el mandat caducat, però no ha especificat com ho faran. La portaveu del govern apunta a noves vies, però no s'ha referit a la possibilitat de reprendre una reforma per reduir les majories necessàries per renovar el CGPJ. El govern de coalició ja va optar per aquesta via ara fa quatre anys, però aleshores la Comissió Europea va advertir que calia garantir la independència judicial.

La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegria, compareix amb Yolanda Díaz i José Luis Escrivá després del Consell de Ministres
La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, compareix amb Yolanda Díaz i José Luis Escrivá després del Consell de Ministres (EFE/Mariscal)

Qui també ha reactivat el debat sobre el poder judicial és Podem, que ha registrat una reforma del CGPJ per rebaixar les majories necessàries i poder-lo renovar sense el PP. La proposta permetria escollir els vocals per majoria absoluta a les Corts Generals si no s'aconseguís un consens de les tres cinquenes parts de l'arc parlamentari en primera volta.

La reforma registrada per la formació morada també treu pes al Senat, que passaria a escollir quatre membres de l'òrgan judicial, la meitat que ara.
 

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezGovern espanyolMoncloa
Anar al contingut