Graven per primer cop unes balenes alimentant-se a les costes de Garraf

RedaccióActualitzat

Un equip científic de l'Associació EDMAKTUB va gravar aquest dijous 5 d'abril unes imatges excepcionals i inèdites, en què s'observa dues balenes alimentant-se molt a prop de la superfície a la costa del Garraf. És la primera vegada que es documenta aquest fet amb imatges aèries.

Les protagonistes són balenes de l'espècie rorqual comú (Balaenoptera physalus).

Al vídeo es pot veure com les balenes giren sobre si mateixes i acceleren abans d'obrir la seva gran boca per atrapar diverses tones d'aigua, inflen el seu cos des de la mandíbula fins a la zona ventral i seguidament tanquen la boca expulsant l'aigua a través de les barbes. D'aquesta manera filtren l'aliment que després s'empassen.

 

El Rorqual comú, també conegut com a balena d'aleta, és una espècie migratòria que pot arribar als 24 metres de longitud, i visita la costa catalana durant la primavera. Es tracta d'una espècie en perill d'extinció, que habita les zones pelàgiques, en mar obert però a poca profunditat. De forma esporàdica també habita les zones costaneres de les aigües temperades o fredes.

 

Notícia relacionada: Avisten les primeres balenes de la temporada a la costa catalana

 

El Projecte Rorqual

L'Associació EDMAKTUB estudia aquesta espècie, així com les condicions oceanogràfiques que fan possible la seva presència a través del Projecte Rorqual.

L'equip que impulsa el Projecte Rorqual fa sis anys que recull informació sobre el comportament de la població de rorquals que, de febrer a maig, ens visiten des de l'Atlàntic per alimentar-se prop de les costes catalanes.

 

 

Els científics han pogut concloure que el mar catalanobalear és una zona d'alimentació per a aquestes balenes. Fins ara es creia que només estaven de pas.

El Projecte Rorqual és una iniciativa pionera a la zona, i incorpora tècniques d'investigació noves, com l'ús de drons per a la captació d'imatges i recollida de mostres.

 

Notícia relacionada: Rècord d'avistament de balenes a la Patagònia

 

El projecte contempla tres àmbits d'actuació: recerca, educació i divulgació, amb l'objectiu d'aprofundir en l'estudi dels cetacis, conservar el seu medi aquàtic i afavorir la utilització de mètodes d'investigació no invasius per als animals.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut