Els portadors del VIH que es mediquen no transmeten el virus de la sida

Un ampli estudi confirma amb parelles homosexuals el que ja s'havia demostrat amb heterosexuals

Xavier DuranActualitzat

El risc de transmissió del VIH per part de persones seropositives en tractament és zero. Aquesta és la contundent conclusió del PARTNER-2, un macroestudi observacional a escala europea. Hi han participat catorze països i entre els centres que hi han contribuït hi ha el BCN Checkpoint, que ha estat el tercer en nombre de parelles reclutades per a l'estudi.

Els resultats s'havien fet públics l'estiu de l'any passat en un congrés a Amsterdam. També es van presentar a Barcelona al setembre, aprofitant els actes del "Freddie For a Day", que se celebra en record del cantant de Queen, mort a causa de la sida als 45 anys. I aquest mes de maig s'han publicat a la revista  "The Lancet". 

Entre els firmants de l'article hi ha Pep Coll, investigador de la Fundació Lluita contra la Sida, de BCN Checkpoint i d'IrsiCaixa, i Agathe Leon, de l'Hospital Clinic-IDIBAPS i la Universitat de Barcelona.

L'estudi s'ha basat en el seguiment de mil parelles homosexuals en els darrers vuit anys. Un dels membres de la parella era portador del virus VIH i l'altre no. No es va produir ni un sol cas de transmissió del virus, un resultat que remarca Pep Coll, responsable mèdic de BCN Checkpoint:

"Els resultats de l'estudi són un argument molt sòlid ja que demostren que tot i que, globalment, les parelles participants van tenir relacions sexuals sense condó gairebé 77.000 vegades, no es va donar cap infecció. Ni tan sols, en uns 6.000 casos en què hi havia presència d'una altra malaltia de transmissió sexual, que acostuma a afavorir la infecció per VIH."

Un estudi anterior, el PARTNER-1, havia establert el mateix, però la majoria de participants eren parelles heterosexuals i només un terç estaven formades per homes homosexuals. Com a continuació d'aquell estudi, el 2014 va començar el que ara s'ha presentat.

Per Allison Rodger, de la University College de Londres i directora de l'estudi, que no s'hagi detectat transmissió significa que no n'hi pot haver: indetectable és igual a intransmissible. Però com que resulta difícil afirmar que una cosa no es produirà mai, ho exemplifica amb aquest càlcul de probabilitats: "Hauries de tenir sexe sense condó durant 419 anys perquè es produís la infecció".

Per a Ferran Pujol, director de BCN Chechkpoint, els resultats tenen una gran rellevància:

"En salut pública, perquè confirma l'elevat potencial preventiu dels antiretrovirals. I a nivell personal perquè saber que el risc de transmissió és zero de ben segur que tindrà un impacte positiu en la qualitat de vida de les persones seropositives i les seves parelles."

BCN Checkpoint és un centre comunitari de detecció del VIH i altres malalties de transmissió sexual per a homes gais i altres homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals. Està gestionat per Projecte dels NOMS-Hispanosida. El president d'aquest projecte ha volgut subratllar l'impacte social de l'estudi:

"Aquests resultats contribuiran a reduir l'estigma associat a la infecció per VIH des dels inicis d'aquesta pandèmia i han de posar punt iinal a qualsevol tipus de discriminació, laboral, personal o social, envers les persones amb VIH."

Notícia relacionada: La vacuna preventiva contra la sida, cada cop més a prop

 

 

ARXIVAT A:
CiènciaSalutSida
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut