Visons americans en una granja de la indústria pelletera a Espanya (Imatge: Anima Naturalis)

Denuncien les males condicions de vida dels visons a les granges pelleteres espanyoles

Anima Naturalis impulsa a Espanya una iniciativa perquè la Unió Europea prohibeixi aquestes granges i també la importació de pells

Mireia Prats Riera / Josep Maria Camps ColletActualitzat

Cada any es crien a Espanya uns 750.000 visons americans destinats únicament a la indústria pelletera, mentre que a la Unió Europea ja hi ha 13 estats que han prohibit les granges d'aquests animals.

És la denúncia que fa l'entitat Anima Naturalis, que aquest dijous ha publicat una investigació acompanyada d'imatges de granges de Castella i Lleó i de Galícia, on hi ha 25 de les 27 que hi ha a Espanya.

Vista aèria de les instal·lacions d'una granja espanyola de visons americans per a la indústria pelletera (Anima Naturalis)

Viuen tancats en petites gàbies individuals

Les imatges, gravades els últims dos anys a cinc granges diferents, mostren enormes instal·lacions on desenes de milers d'animals viuen tancats en petites gàbies individuals.

En aquestes gàbies pràcticament no s'hi poden moure ni, evidentment, desenvolupar els comportaments naturals de la seva espècie, com nedar, furgar o caçar.

Visons americans en una granja espanyola de la indústria pelletera (Anima Naturalis)

Segons Aïda Gascón, directora d'Anima Naturalis a Espanya, és "totalment inadmissible" que existeixin aquest tipus d'indústries, que qualifica de "totalment innecessàries":

"Que la gent sàpiga com viuen aquests animals, en aquestes condicions tan terribles i que a més a més hi ha moltes alternatives i molt millors, més sostenibles i econòmiques que no pas un abric de pells."

Aïda Gascón, directora d'Anima Naturalis a Espanya

Cal matar entre 50 i 60 visons per fer un abric

Anima Naturalis denuncia que quan tenen uns vuit mesos als visons els maten en cambres de gas, electrocutant-los o trencant-los la nuca, amb l'objectiu d'obtenir una pell tan idònia com sigui possible.

També que un cop els han tret la pell, la resta del cos no s'aprofita, i acaba en contenidors. Calculen que cal matar entre 50 i 60 visons per fer un sol abric.


Problemes mediambientals sense resoldre

Al maltractament animal, aquesta entitat hi afegeix una segona denúncia: assegura que els visons en captivitat provoquen un gran impacte mediambiental, amb vessament de purins i contaminació d'aqüífers.

Interior d'una nau d'una granja espanyola de visons americans, amb els excrements apilonats a sota de les gàbies (Anima Naturalis)

A més, els visons que aconsegueixen escapar es converteixen en una amenaça per a l'entorn. Gascón recorda perquè no hi ha granges de visons a Catalunya:

"Fa anys van fugir molts animals d'una granja de Girona, i van provocar un problema mediambiental molt greu, i es van tancar per això. Estem parlant del visó americà, que és una espècie invasiva."

Exterior d'una de les naus d'una granja espanyola de visons americans per a la indústria pelletera (Anima Naturalis)

Iniciativa perquè la UE prohibeixi les granges

La denúncia d'Anima Naturalis busca suport ciutadà per a la iniciativa Fur Free Europe (Europa Sense Pells), que vol forçar la Unió Europea a legislar per prohibir aquest tipus de granges.

Aquesta iniciativa, que estarà oberta fins al maig, ja ha recollit més de 1.200.000 signatures, i també reclama que la UE prohibeixi la importació de pells d'animals de granja i de productes que en portin.

Espanya és un dels 14 països de la UE que encara no ha prohibit les granges d'animals per pell, i el govern espanyol té la intenció que el 2030 ja no n'hi hagi cap, cosa que els animalistes exigeixen que es faci ara.

Un visó americà treu el morro per la reixa de la seva gàbia en una granja pelletera espanyola (Anima Naturalis)

Els visons i la covid

Des de la irrupció del coronavirus les granges de visons han protagonitzat una greu problemàtica addicional: són animals que poden emmalaltir de covid i transmetre la malaltia als humans.

A Dinamarca això va portar el govern a ordenar el sacrifici dels 17 milions de visons que hi havia a les granges del país, decisió que va acabar fent caure el govern i avançar les eleccions.

A l'Aragó el juliol del 2020 també es va prendre una decisió similar: van ordenar el sacrifici dels 92.000 visons de la granja que hi havia a la Puebla de Valverde, a Terol, cosa que va comportar el tancament definitiu de la instal·lació.

El gener del 2021 va haver-hi un altre focus de covid a una granja de Baña, a Galícia, i la Xunta va ordenar el sacrifici de més de 3.000 animals per intentar aturar-lo.

 

 

ARXIVAT A:
Maltractament animal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut