Es calcula que més del 86% dels visons de la granja estan infectats
Es calcula que més del 86% dels visons de la granja estan infectats
Terol

Ordenen sacrificar 92.000 visons d'una granja de l'Aragó afectada de coronavirus

Els animals estaven immobilitzats des de l'inici de la transmissió al maig, però els contagis superaven ja el 86 per cent

RedaccióActualitzat

El govern d'Aragó ha ordenat el sacrifici preventiu dels 92.7000 visons d'una granja de cria de La Puebla de Valverde, a Terol. Segons les últimes proves de coronavirus, més del 86% dels animals havien donat positiu en un test aleatori.

El conseller d'Agricultura i Medi Ambient d'Aragó, Joaquín Olona, reconeix que la mesura és "dràstica", però la justifica per l'augment del nombre de contagis entre els animals. Es considera que ja es tractava d'una "transmissió comunitària".

 

La granja de visons a Terol que haurà de sacrificar els seus visons
La granja de visons a Terol que haurà de sacrificar els seus visons (EFE/ Antonio García)

 

Set treballadors contagiats

El sacrifici dels animals s'ha ordenat després que 7 treballadors de l'explotació han donat positiu de la Covid-19, tot i que ja s'han recuperat. Olona ha optat per "protegir la salut sense tenir la certesa que sigui un risc real", però per evitar que es creï un reservori del virus a les instal·lacions, que compleixen totes les mesures de sanitat animal.

Els visons de l'empresa Secapiel estan immobilitzats cautelarment des del 22 de maig per ordre del Departament d'Agricultura aragonès, que no ha permès que els visons ni cap producte relacionat sortissin de l'explotació. Els contagis, però, han anat augmentant.

 

Probablement el contagi s'ha produït de persona a animal
Probablement el contagi s'ha produït de persona a animal

 

Possible contagi de persones a animals

No s'ha pogut comprovar si hi ha hagut transmissió de la malaltia entre persones i animals o a l'inrevés, però les dues possibilitats son possibles. En tot cas, la hipòtesi més probable és que el virus arribés a la granja a través d'una persona infectada, aliena a l'explotació, però relacionada amb un treballador. Si és així, la transmissió s'hauria donat de persones a animals.

El sacrifici el realitzarà els pròxims dies el Departament d'Agricultura amb el suport de l'empresa pública Sarga i seguint les mesures de bioseguretat pautades.

El govern aragonès ha recordat que la llei preveu indemnitzacions pels danys causats pel sacrifici obligatori d'animals.
 

Més transmissió en visons, gats i fures

El Consell General de Col·legis Veterinaris estatal apunta que la capacitat de rèplica del coronavirus en gats, visons i fures existeix i és més alta que en altres animals. Aclareixen, també, que la transmissió entre animals i humans és molt poc probable.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut