El propietari dels Indianapolis Colts s'ha ofert per pagar les despeses del trasllat de Lolita a l'oceà (PETA)
El propietari dels Indianapolis Colts s'ha ofert per pagar les despeses del trasllat de Lolita a l'oceà (PETA)
Estats Units

Campanya per alliberar Lolita, una orca que fa 53 anys que està en captivitat a Miami

Ha passat dècades completament sola, tancada en un tanc de 26 metres de llarg al Miami Seaquarium

RedaccióActualitzat

La vida de Lolita, l'orca que fa més temps que viu en captivitat, podria fer un tomb de 180 graus els pròxims mesos. 

El Miami Seaquarium ha accedit a deixar en llibertat l'orca que, durant dècades, ha estat l'atracció estrella del parc aquàtic. Dijous van anunciar que començaran un procés per retornar Lolita a l'oceà Pacífic en un termini de dos anys.

Durant dècades, famosos com Johnny Depp, Lindsay Lohan o Harrison Ford han fet campanya pel seu alliberament. 

A Lolita, que també és coneguda amb els noms de Tokitae o Toki, la van capturar l'agost de 1970, quan els Estats Units estaven en plena guerra del Vietnam i quan encara no hi havia consciència ecologista per denunciar el maltractament a què se sotmetien aquests cetacis en captivitat.


Venuda per 5.500 dòlars

En un llibre que documenta la història de la fascinació mundial per les orques, l'historiador i defensor del medi ambient Jason Colby relata que a Lolita la va capturar un grup de pescadors a l'estret de Puget, a l'estat de Washington. Els pescadors van aconseguir aïllar un grup de 90 orques i van separar-ne les cries per poder capturar-les.

Un grup d'activistes pels drets dels animals va tallar les xarxes dels pescadors per intentar alliberar-les. Algunes orques van morir enredades a les xarxes i vuit cries, inclosa la Lolita, van ser capturades. 

Més tard, els pescadors les van vendre a aquaris nord-americans com el Seaworld o el Miami Seaquarium. La Lolita tenia només tres anys i la van vendre per 5.500 dòlars. Des de llavors, ha viscut sempre en captivitat. 
 

En captivitat des dels tres anys

En aquests 53 anys, l'orca, que fa 6 metres de llarg, ha viscut en un tanc de 26 metres de llarg i 11 metres d'ample. Un espai massa reduït, diuen els experts.

Els primers 10 anys de captivitat a Miami, Lolita compartia l'espai amb una altra orca anomenada Hugo. Però des que Hugo va morir, fa més de 40 anys, Lolita ha viscut sense cap altre exemplar de la seva espècia amb qui socialitzar-se. 

El 2005, la població d'orques en llibertat havia disminuït tant que es van considerar una espècie en perill d'extinció. En aquell moment, Lolita continuava protagonitzant diversos espectacles diaris al Miami Seaquarium.

La incògnita és si la Lolita serà capaç de sobreviure en mar obert després de tants anys en captivitat
La incògnita és si Lolita serà capaç de sobreviure en mar obert després de tants anys en captivitat (PETA)

El 2021, el nou propietari del Seaquarium, el multimilionari Eduardo Albor, va prometre a la seva filla que l'orca viuria en més bones condicions i deixaria de ser obligada a treballar en diversos espectacles cada dia. 

Ara fa més d'un any que no participa en cap espectacle de l'aquari, però continua vivint sola al seu tanc. Grups animalistes fa temps que demanen que la deixin en llibertat perquè pugui reunir-se amb altres orques a l'oceà. 

Jim Irsay, propietari dels Indianapolis Colts, un equip de futbol americà de l'NFL, s'ha ofert a pagar les despeses del trasllat de Lolita fins a mar obert. 

Però hi ha el perill que, després de 53 anys en captivitat i sense relacionar-se amb cap altra orca, Lolita no sàpiga com orientar-se o com buscar aliment en l'oceà. També hi ha el dubte que conservi l'instint de connectar acústicament amb la manada després de tants anys de separació. 

Jason Colby opina que la millor opció seria portar Lolita fins a una zona acotada al mar a prop d'on va néixer. Però no deixar-la anar fins a tenir la seguretat que les orques en llibertat l'accepten i que es pot valdre per si mateixa. 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientEstats UnitsMaltractament animal
Anar al contingut