Entrada del Zoo de Barcelona (Wikimedia Commons)
Entrada del Zoo de Barcelona (Wikimedia Commons)

Polèmica per la mort d'una cria d'orangutan al Zoo de Barcelona, que no n'havia informat

Mentre que els responsables de la instal·lació esperen els resultats de l'autòpsia, la plataforma ZOOXXI denuncia les condicions en què viuen aquests animals

RedaccióActualitzat

Polèmica al Zoo de Barcelona arran de la mort de Kanelo, una cria d'orangutan que havia nascut el 15 de maig del 2022. L'animal va morir el 21 de maig passat, segons ha denunciat aquest dimecres la plataforma ZOOXXI i ha confirmat el zoològic barceloní. 

Tot i que encara no tenen el resultat de l'autòpsia, mentre els responsables del zoo indiquen que, molt probablement, la defunció de l'animal va ser causada per un problema respiratori, la plataforma, que critica el manteniment d'animals en captivitat, en un comunicat, retreu que no s'informés abans de la mort del primat. 

De fet, la Plataforma ZOOXXI parla de "política de silenci per part de la direcció," que, en cap moment, va informar del decés. En declaracions posteriors, els responsables de la instal·lació han apuntat:

"Després que es detectés que l'animal es trobava immòbil al seu hàbitat, l'equip veterinari, amb l'ajut de les cuidadores i cuidadors de l'espècie, va accedir a la instal·lació per examinar-lo i en va constatar la defunció. Amb anterioritat als fets, no s'havia detectat cap anomalia en el comportament de la cria." 


Obres estressants

El 23 de març, el mateix col·lectiu ZOOXXI denunciava "fallades estructurals" en l'espai on habiten els orangutans. En aquest punt, estaven fent obres per reparar errors de construcció que els simis feia més de nou mesos que suportaven. Un episodi, segons l'entitat, del tot estressant i perjudicial per a la seva salut

En aquest sentit, segons la plataforma, la cria d'orangutan morta, "amb poc més d'un any de vida, només coneixia el tancament, el soroll de les obres i l'exhibició al públic". En un comunicat, ZOOXXI especifica:

"En el cas d'aquests orangutans captius, és tan baix el benestar d'aquests animals que es pot observar amb claredat la calvície dels exemplars. Aquest és un indicador infal·lible que alguna cosa està malament. Donada la ubicació de les zones sense pèl, es pot inferir que és el resultat de conductes aberrants autoinflingides (avantbraços i cames) i alhora produïdes per tercers (cap i esquena)".

La coordinadora científica del col·lectiu, Rosi Carro, ha assegurat que posaran en coneixement de les autoritats aquesta mort "perquè se n'aclareixin els motius. És intolerable la impunitat amb què actua el Zoo de Barcelona i el desistiment de funcions per part de l'Ajuntament," ha sentenciat.

El col·lectiu ZOOXXI denuncia l'estat dels primats en captivitat al Zoo de Barcelona
El col·lectiu ZOOXXI denuncia l'estat dels primats en captivitat al Zoo de Barcelona (ZOOXXI)

Possible reincidència 

La plataforma també recorda que el Zoo de Barcelona ja va ser sancionat per infracció greu de la norma catalana sobre protecció dels animals, quan van morir diverses aus durant el fenomen meteorològic Gloria perquè la Generalitat va considerar que la instal·lació no protegia prou els animals de les inclemències.

Per ZOOXXI, la instal·lació "prioritza l'exhibició d'animals captius i això perpetua la idea errònia que estan a la nostra disposició". I afegeixen: "L'ordenança vol esmenar els errors del zoo tradicional, però tant l'actual direcció com els responsables polítics continuen responent als interessos empresarials de les associacions de zoos i aquaris".

Mentrestant el Zoo espera rebre les anàlisis de la Facultat de Veterinària de la UAB per determinar la causa exacta de la mort de Kanelo, "un fet," apunten, que "en casos de cries d'animals salvatges es pot produir de manera sobtada."

 

ARXIVAT A:
Maltractament animal
Anar al contingut