La Sara la van diagnosticar de TDAH ara fa quatre anys
La Sara la van diagnosticar de TDAH en detectar-l'hi al seu fill.
Barcelona

Entre un 3% i un 4% de la població té un trastorn de dèficit d'atenció però la majoria no ho sap

Entre un 3% i un 4% de la població té trastorn de dèficit d'atenció i hiperactivitat, però la majoria no ho sap, perquè no se li ha diagnosticat mai. S'acostuma a detectar en nens i joves, i això permet descobrir casos de la mateixa malaltia entre adults -els seus pares- perquè sovint hi ha un component genètic. El diagnòstic és el primer pas per a un tractament que permet fer una vida normal. Els símptomes de la síndrome del TDAH són la incapacitat de concentració, l'oblit constant de les rutines i una conducta impulsiva i hiperactiva que desemboquen en fracàs escolar i laboral.

Actualitzat
La Sara va saber que tenia la síndrome del TDAH, trastorn de dèficit d'atenció i hiperactivitat, el dia que li van diagnosticar al seu fill. En aquell moment es va adonar que ella tenia els mateixos símptomes que havien dut el psiquiatre del seu fill de la Vall d'Hebron a aquest diagnòstic.

S'ho havia d'apuntar tot per saber què havia de fer cada dia i, tot i així, s'oblidava d'un munt de coses i no sabia per quina començar. Això li ha condicionat la vida. No va acabar els estudis i ara està sense feina.

Els símptomes

Els símptomes del TDAH són la incapacitat de concentració, l'oblit constant de les rutines i una conducta impulsiva i hiperactiva que desemboquen en fracàs escolar i laboral. Ella n'havia tingut des de sempre, però fins fa quatre anys no ho sabia.

"Saber el que tens t'alleuja. Ah, veus? no sóc tan desastre, és que tinc aquest problema", reflexiona. "Jo vull ser una bona mare com totes, no oblidar-me de les coses, no anar a comprar mil vegades. El diagnòstic és ja la meitat de la medicació", indica.

El diagnòstic du a una vida normal


El doctor Josep Antoni Ramos-Quiroga, psiquiatre coordinador programa TDAH Hospital Vall d'Hebron, afirma que, seguint un tractament adequat, els afectats de TDAH aprenen pautes de conducta que els ajuden a organitzar-se i tècniques per recordar les coses i millorar l'autocontrol.

Entre el 3% i el 4% de la població té un trastorn de dèficit d'atenció, però la majoria no ho sap, sobretot entre la població adulta, ja que aquesta malaltia es diagnostica des de fa pocs anys i, sobretot, en nens. Per això, moltes vegades un diagnòstic a un fill en porta a un altre en algun dels pares. A l'hospital de la Vall d'Hebron, hi ha una de les poques unitats que tracten aquest tipus de trastorns en adults.
Anar al contingut