Barcelona

Els astrònoms volen netejar el cel de contaminació lumínica perquè només brillin els estels

El 2009 és l'Any Internacional de l'Astronomia i els científics i aficionats d'arreu de l'estat tenen un objectiu comú: netejar el cel de contaminació lumínica. Els astrònoms reivindiquen que el cel estrellat també forma part de la nostra cultura i lamenten que en moltes ciutats no se'n pugui gaudir. Per això, demanen la implicació de les administracions que són les propietàries del 95% de l'enllumenat. A Catalunya ja hi ha una legislació que regula la contaminació lumínica però malgrat tot les zones de costa i les grans ciutats en pateixen les conseqüències.

Actualitzat
La contaminació lumínica és un problema creixent en el món. Un dels principals objectius que té l'Any Internacional de l'Astronomia (AIA-IYA 2009) a l'estat espanyol és reduir la il·luminació que afecta el cel i eclipsa els estels per l'ull humà.

Segons explica el director del Planetari de Pamplona i astrònom responsable de l'àrea de contaminació lumínica de l'AIA a l'estat, Fernando Jáuregui, la contaminació d'aquest tipus ha augmentat "una barbaritat" en els últims deu anys. El científic creu que és necessari canviar els fanals per estalviar energia i reduir aquest tipus de contaminació. La urbanització d'algunes zones els últims anys encara ha empitjorat més la situació fins al punt que hi ha llocs on hi ha més d'un fanal per habitant.

Alguns astrònoms denuncien que a l'estat s'il·lumina més i pitjor que en molts altres indrets d'Europa. A Catalunya i altres zones com les Balears, Navarra i Cantàbria, hi ha lleis que controlen la contaminació lumínica, però Jáuregui denuncia que, en conjunt, "la normativa espanyola és molt laxa i molt dolenta" i no evita que aquest tipus de pol·lució continuï creixent. Concretament, els problemes amb l'excés de llum es registren a les grans ciutats i a les poblacions costaneres del Mediterrani, Cantàbric, i Atlàntic.

A l'abril entrarà en vigor una nova reglamentació per reduir la contaminació lumínica que els astrònoms esperen que sigui capaç d'ajudar en aquesta situació. Tot i això, destaquen que caldran molts diners per a la reforma de l'enllumenat públic i els hàbits de consum.

Del Camí de Santiago al "Camí de les estrelles"

Una de les iniciatives inscrites dins d'aquest any de l'Astronomia i que també vol combatre la contaminació lumínica és la que vol convertir el Camí de Santiago en un passadís d'estels. Segons Jáuregui el projecte, que rep el nom de "Camí de les estrelles" i encara es troba "en fase de projecte", vol que des de Puente la Reina, a Navarra, fins a Santiago de Compostel·la es canviï l'enllumenat que hi ha per un de més eficient energèticament.
Anar al contingut