Locarno, Suïssa

"Dead Slow Ahead", premi especial del jurat al Film Festival Locarno

L'"opera prima" de Mauro Herce Mira es va estrenar al prestigiós festival suís de cinema d'autor, on competia a la secció oficial de "Cineastes del present", dedicada a cineastes emergents. "Dead Slow Ahead" és el retrat d'un viatge revelador i hipnòtic a bord del vaixell de càrrega Fair Lady. Els mariners que l'habiten es troben sobrepassats per un món industrialitzat del qual semblen ser simples engranatges. La productora catalana Nanouk Films i El Viaje Films produeixen aquest llargmetratge documental coproduït amb Televisió de Catalunya.

El primer llargmetratge documental del barceloní Mauro Herce Mira va ser guardonat amb el Premi especial del jurat a la 68a edició del festival de cinema d'autor de Film Festival Locarno, que es va celebrar a la ciutat suïssa del 5 al 15 d'agost.

Nanouk Films, una productora catalana amb experiència consolidada en el documental, amb treballs com "Bugarach" o "Els anys salvatges", produeix "Dead Slow Ahead" juntament amb El Viaje Films i Televisió de Catalunya com a coproductora. El títol del documental fa referència al terme en nàutica per parlar de la velocitat mínima per avançar sense arribar a aturar-se.

Sinopsi
Un vaixell de càrrega travessa l'oceà. El ritme hipnòtic dels seus engranatges revela el moviment continu de la maquinària que devora els seus treballadors: els últims gestos de comerç dels vells mariners desapareixen sota el ritme mecànic i impersonal del neocapitalisme del segle XXI. Potser és un vaixell a la deriva, o potser només l'últim exemple d'una espècie en perill d'extinció. "Dead Slow Ahead" és un retrat febril i al·lucinatori de la maquinària que ha aclaparat els homes que hi viuen: ja no saben si estan operant la màquina o si és al revés.


 

Tràiler de "Dead Slow Ahead" de Mauro Herce Mira

 

Nota del director
"Ens vam imaginar que rodàvem l'últim vaixell de la humanitat: un en què la seva tripulació no s'ha adonat de la fi del món i continua executant accions mecàniques, subordinades a les  necessitats d'aquest monstre d'acer flotant que alimenten fins a la inconsciència. Ens endinsem en el retrat d'aquest malson tan contemporani sense cap ànim de denúncia o pamflet sociològic. El seu objectiu és un altre: aconseguir les imatges més primitives i essencials d'aquest univers on l'home s'empetiteix davant la condemna d'una maquinària que l'excedeix i el desborda. Una màquina que no descansa mai, com tampoc no descansa mai el cap atordit de l'home que la va crear ni la del mariner que l'habita, i que semblen haver oblidat el sentit de la creació, en algun confí estrany de l'univers."


Fitxa tècnica
Direcció: Mauro Herce Mira
Guió: Mauro Herce i Manuel Muñoz
Producció executiva: Ventura Durall i Jose Alayón
Direcció de fotografia: Mauro Herce Mira
Muntatge: Manuel Muñoz
Duració: 74 minuts
2015
Una producció de Nanouk Films i El Viaje Films en coproducció amb Bocalupo Films i Televisió de Catalunya.


Mauro Herce Mira
Director, guionista i fotògraf

(Barcelona, 1976) Es va graduar com a enginyer en Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya i en Belles Arts a la Universitat de Barcelona, el 1999 i el 2001 respectivament. La seva passió pel cinema i els viatges el van conduir a prosseguir els seus estudis a Cuba i diplomar-se a l'Escuela Internacional de Cine de San Antonio de los Baños, el 2003. Gràcies als seus bons resultats, va aconseguir una beca per a l'escola de cinema Louis Lumière, a París, on va finalitzar els seus estudis el 2004.
Ha treballat com a director de fotografia en una vintena de films (tant de ficció com documentals), curtmetratges, videoclips i anuncis. Alguns d'aquests treballs han estat seleccionats i en ocasions premiats en destacats festivals de cinema arreu del món, com ara Canes, Berlín, Venècia, Sant Sebastià, Rotterdam, Locarno, Toronto o Mar de Plata. Durant la seva carrera en el cinema, també ha treballat com a director i guionista de diversos llargmetratges i curts, i també ha desenvolupat tasques de productor en tres pel·lícules.



Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

Anar al contingut