Berlusconi en una imatge d'arxiu durant la recent campanya electoral
Berlusconi en una imatge d'arxiu durant la recent campanya electoral
Roma

Les eleccions italianes comencen amb una nova polèmica sobre Berlusconi

L'exprimer ministre carregava contra els defensors de l'austeritat a Europa i contra la magistratura italiana, que és, segons ell, pitjor que la màfia, comentaris que contrasten amb la norma del "silenci electoral" que els candidats han de guardar.

RedaccióActualitzat
Les eleccions generals que Itàlia celebra aquest diumenge i dilluns han començat amb una nova polèmica al voltant del líder de la coalició de centredreta, l'exprimer ministre Silvio Berlusconi, per unes declaracions divulgades en ple "silenci electoral".

La polèmica va sorgir en les últimes hores d'aquest dissabte, quan van ser divulgades i recollides pels mitjans de comunicació italians unes declaracions fetes per Berlusconi a un periodista d'una televisió grega des de la seu esportiva del seu club de futbol, el Milan.

L'exprimer ministre carregava contra els defensors de l'austeritat a Europa i contra la magistratura italiana, que és, segons ell, pitjor que la màfia, comentaris que contrasten amb la norma del "silenci electoral" que els candidats han de guardar des de les 00.00 hores del dia previ a obrir les urnes i fins al moment en què tanquen, les 15.00 hora local (14.00 GMT) de dilluns.

"Aquesta Europa desvarieja. Jo estic considerat un enemic d'Europa, però jo vull més Europa (...). Jo era qui contradeia aquests senyors de l'austeritat que ara intenten fer-me fora fora", ha afirmat Berlusconi, que aspira a ser el pròxim ministre d'Economia d'un govern de centredreta presidit pel seu dofí, Angelino Alfano.

"Van trobar (el tecnòcrata Mario) Monti, que sempre és servicial i que s'agenollava sempre davant les peticions de la senyora Merkel, i ara els molesta perdre", ha afegit.

L'exprimer ministre, que ha dit que el candidat favorit, el líder del centreesquerra, Pier Luigi Bersani, també mostra aquesta actitud "servicial" de Monti, ha afirmat que ell està en disposició d'"unir la resta de països contra una Alemanya hegemònica que porta a terme l'hegemonia en sentit egoista, per enriquir-se ella mateixa".

"Jo era un obstacle a superar per part de qui volia imposar la política d'austeritat, que porta a un augment del deute públic i a una espiral recessiva que provoca nivells de desocupació que poden fins i tot fer-nos estar a punt de perdre la pau social", ha apuntat Berlusconi, qui a més va dir que la magistratura italiana és "més perillosa" que la màfia siciliana.

La polèmica generada per aquestes declaracions ha portat el mateix Berlusconi a divulgar una nota on assegura que no ha violat cap norma, ja que ha respost a una pregunta d'un periodista amic expressant una opinió sobre la magistratura que, per sort, no li "consta que sigui encara un partit polític que demana el vot als ciutadans, participant en una campanya electoral".

Un comunicat posterior divulgat des de la seva residència romana, el palau Grazioli, ha precisat encara més l'assumpte, assegurant que Berlusconi ha fet aquestes declaracions amb el previ acord de no ser utilitzades abans del tancament de les urnes a Itàlia.

Anar al contingut