Madrid

Rajoy reclama que Zapatero demostri que no ha pactat amb ETA ensenyant les actes de la negociació o que dimiteixi

El president del PP, Mariano Rajoy, ha intervingut en el Debat de Política General desqualificant la gestió de José Luis Rodriguez Zapatero en el procés de negociació amb ETA. Ha dit que "no està en condicions de governar" perquè s'ha posat "d'acord amb ETA" i d'aquesta manera ha traït la confiança dels espanyols. Pel líder popular, Zapatero només té dues opcions: ensenyar les actes de la "negociació amb ETA que demostrin la seva innocència o dimitir. Rajoy també ha pintat una situació econòmica preocupant en contrast amb la bonança que ha descrit Zapatero en el seu discurs. El líder del PP ha assegurat que el nou Estatut de Catalunya ha generat inestabilitat política i crisi institucional.

Actualitzat

Rajoy ha considerat que el president del govern ha deixat una economia estancada, en què els ciutadans tenen cada cop menys poder adquisitiu i han d'afrontar uns tipus d'interès que penalitzen el consum i posen en dificultat el pagament de les hipoteques. Precisament, ha criticat que l'habitatge hagi pujat un 39% en els tres anys de mandat socialista.

Ha criticat també que Zapatero vulgui dividir el país amb la llei de la memòria històrica, que "fomenta la discòrdia entre els espanyols enlloc de convocar-los a un projecte unitari".

Amb relació a l'Estatut de Catalunya, ha recriminat que el president del govern hagi replantejat el model territorial sense diagnòstic previ i deixant fora del consens el PP, de manera que ha generat "inestabilitat política i crisi institucional".

Però el gruix del discurs del líder popular i el principal argument per reclamar implícitament l'avançament de les eleccions ha estat el procés de negociació amb ETA. Per Rajoy, Espanya ara camina "sobre les deixalles del seu fracàs més gran". Segons ha dit, el mandat del president del govern "ha conclòs" després d'haver enganyat els ciutadans amb "el gran frau de la falsa oportunitat de pau" de les negociacions amb ETA. El dirigent del PP ha acusat Zapatero de mentir els ciutadans sobre les negociacions amb ETA i ha assegurat que ha arribat a l'extrem que "per avalar les seves paraules hauria de mostrar les actes de les reunions" amb l'organització terrorista. Ha acusat el president del govern de saber des del principi que no hi havia una possibilitat de pau i de mentir quan deia que explorava ETA quan era ETA la que explorava el president del govern per veure si podia obtenir els seus objectius polítics. L'ha acusat també de pactar amb "ETA-Batasuna" l'entrada als ajuntaments dels abertzales i l'excarceració de De Juana Chaos. Rajoy ha reptat Zapatero a demostrar les seves intencions a Navarra, on "s'enfronten dues formes de veure Espanya". Segons el líder popular, els socialistes poden pactar amb Nafarroa-Bai perquè ETA vegi la porta oberta a futures negociacions o pactar amb UPN perquè se sàpiga quin és el seu model d'Espanya.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut