Rasquera

El "sí" guanya amb el 56% dels vots al referèndum sobre la plantació de marihuana de Rasquera

El "sí" ha guanyat amb un 56% dels vots en el referèndum vinculant de Rasquera (la Ribera d'Ebre) sobre el cultiu d'una plantació de marihuana al municipi. El percentatge és inferior al 75% de suport que l'Ajuntament havia pronosticat. L'alcalde considera amb aquesta xifra legitimada la proposta i, per tant, no dimitirà. La consulta ha comptat amb una participació del 68%, no exempta de polèmica perquè l'oposició assegura que el cens ha augmentat els últims dies. El centre cívic on s'ha fet la consulta s'ha tancat als mitjans.

RedaccióActualitzat
Han votat 554 habitants, d'un total de 804 amb dret a vot en la consulta sobre la plantació de marihuana al municipi. S'han comptabilitzat 308 vots favorables, 239 en contra i 7 de nuls. El referèndum s'ha fet al centre cívic, aliè a les càmeres de televisió, ja que l'equip de govern ha prohibit als mitjans accedir al lloc de la votació.

L'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, havia dit que l'equip de govern dimitiria si la consulta sobre la plantació no aconseguia suport suficient. Quan ja se sabien els resultats, Pellisa ha descartat qualsevol dimissió perquè els resultats avalen el projecte. L'alcalde ja va renunciar al seu partit, ERC, i al seu lloc al Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, per tenir plena llibertat per impulsar el projecte.

Pellisa ha votat a la tarda entre una gran expectació
i s'ha trobat que el líder de l'oposició, Bernard Farnós (CiU), ha impossibilitat que els periodistes gràfics recollissin el moment. Farnós s'ha basat en la màxima "o tots o cap", ja que Pellisa havia vetat fins a aquell moment la presència de la premsa a la sala on es trobava l'única urna disponible per exercir el dret al sufragi.

A més, Pellisa ha informat que estudiarà emprendre accions legals contra l'oposició després que l'hain acusat d'inflar el nombre de votants en el referèndum en prendre com a base el padró municipal i no el cens, fet que l'alcalde ha negat taxativament.

La pregunta a què han hagut de respondre els habitants de Rasquera és: "Està d'acord amb el desenvolupament del pla anticrisi 2012 aprovat per l'Ajuntament de Rasquera a la sessió plenaria del 29 de febrer?" L'oposició ha criticat que la formulació no inclougés cap referència a la plantació de cànnabis.

Els beneficis del projecte

L'Ajuntament, que defensa la "plena viabilitat jurídica" de la plantació, assegura que permetrà crear 40 llocs de treball i guanyar fins a 1,3 milions d'euros en dos anys amb aquest projecte.

El pla d'acció municipal anticrisi 2012 preveu la creació de l'empresa pública Rasquerana d'Investigació i Interpretació de la Varietat Vegetal Cànnabis Sativa, que durà a terme un programa d'ordenació, planificació i gestió per supervisar el projecte. Entre les seves atribucions hi ha la de crear una taula de vigilància que desenvoluparà els protocols de seguretat i prevenció de riscos, a més d'impulsar la investigació del cànnabis i els seus efectes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut