Trípoli

L'avanç dels opositors a Gaddafi agafa velocitat i els rebels anuncien que la setmana entrant començaran a exportar petroli

La contraofensiva dels opositors a Gaddafi continua i, ara, els rebels libis afirmen que ja estan preparats per produir i exportar petroli. Així ho ha confirmat el responsable de qüestions econòmiques dels rebels. Calculen poder oferir entre 100.000 i 130.000 barrils al dia, i poder augmentar la producció fins als 300.000. Pel que fa a l'ofensiva, els opositors avancen i recuperen terreny cap a l'oest. Dissabte ho van fer amb la localitat d'Ajdabiya i ara ja controlen també Brega i Ras Lanuf. L'objectiu següent és Sirte. Aquí, la cosa es complica perquè la ciutat natal del líder libi mai ha estat en mans dels rebels i, a més a més, sembla que les tropes de Gaddafi s'haurien replegat just en aquest indret.

Actualitzat
La guerra a Líbia viu un punt d'inflexió. El setge a Gaddafi s'accelera després que els rebels han aconseguit la primera reconquesta important des de l'inici de la intervenció internacional, que ha debilitat la capacitat defensiva dels gaddafistes. En 48 hores han avançat prop de 450 quilòmetres des de la capital rebel de Bengasi. El règim ja ha perdut Ajdabiya, Brega i l'enclavament petroler de Ras Lanuf. I la contraofensiva continua. Algunes informacions apunten que ja han arribat a Ben Jawad, el pas previ a Sirte, la ciutat natal de Gaddafi i seu de la seva tribu, pròxim objectiu de la rebel·lió i on es podria produir la següent batalla. L'agència de notícies Reuters assegura que a Sirte hi ha columnes de blindats que ja fugen de l'arribada dels rebels en direcció a Trípoli, la capital, l'objectiu final dels opositors. La rebel·lió treu pit, però abans caldrà alliberar Mistrata, assetjada des de fa setmanes per Gaddafi.

L'avanç de la rebel·lió, però, no serà possible sense la presència de la coalició militar internacional, que aquest diumenge al vespre ha atacat precisament Trípoli.

Misrata, focus de guerra

Després de gairebé una setmana de l'inici de l'"operació Odissea de l'Alba", la coalició assegura que les forces de Gaddafi estan debilitades, però continuen resistint en algunes de les ciutats clau, com Misrata, l'única de l'oest del país controlada pels rebels. Aquest diumenge a la tarda s'hi haurien reprès els bombardejos. Després de dies d'assetjament, les forces de Gaddafi havien interromput els bombardejos a Misrata aquest dissabte al vespre en aparèixer els avions de les forces internacionals. 

L'aviació francesa ha destruït cinc avions militars i dos helicòpters de l'aeroport de la ciutat. També hi ha hagut bombardejos a la carretera que uneix Ajdabiya i Sirte, la ciutat natal del dictador.

Residents a la ciutat, en les seves escasses comunicacions amb l'exterior, han assegurat a les cadenes per satèl·lit àrabs que la situació és desesperada per la falta de medicines, sang i altres elements essencials per atendre la gran quantitat de ferits, que es compten per desenes.

Mentrestant, el govern de Gaddafi continua mostrant els efectes dels bombardejos aliats, sobretot en posicions dels afores de Trípoli. El règim també ha permès als mitjans occidentals l'enregistrament del funeral d'una vintena de suposades víctimes civils, tot per denunciar la situació que pateix el país. El règim libi denuncia que els atacs han fet almenys 114 morts des de diumenge passat fins dimecres.

El secretari de Defensa nord-americà, Robert Gates, assenyala, en canvi, que les forces de Gaddafi deixen els cossos de persones que han matat a les zones objectiu de la coalició per tal de culpar-los de les morts.

L'OTAN rellevarà els Estats Units

Mentrestant, aquest diumenge s'ha fet efectiu el relleu que l'OTAN pren als Estats Units al capdavant de les operacions de control de l'espai aeri a Líbia. La separació de l'operació militar contra Líbia, amb l'OTAN d'una banda i la coalició de països de l'altra, amenaçava l'èxit de la campanya. 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut