Molins de Rei

Mas admet que la reunió amb Zapatero és "complicada" però manté l'esperança de poder emetre deute

El president de la Generalitat, Artur Mas, busca vitamines per a la seva entrevista amb el cap de l'executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. La trobada tindrà lloc aquest dilluns i serà "complicada", en paraules del president català. Per això Mas s'ha permès bromejar amb la seva presència a la Fira de la Candelera de Molins de Rei. El president ha assegurat que hi ha anat per "agafar vitamines" davant la trobada amb Zapatero. Malgrat la broma, Mas espera que la reunió serveixi per desencallar el traspàs d'algunes competències i obtenir llum verda per poder emetre deute.

Actualitzat
El president del govern, Artur Mas, admet que la reunió amb José Luis Rodríguez Zapatero no serà planera. En una visita a la 160a Fira de la Candelera de Molins de Rei, Mas s'ha mostrat irònic i ha assegurat que havia anat a la població a "agafar vitamines' perquè té "una reunió una mica complicada a Madrid".

Tot i la broma, des de Convergència i Unió s'assegura que no permetran que el govern espanyol estranguli el finançament català. Per això, Mas emplaça Zapatero a buscar solucions davant d'una situació molt difícil.

En la trobada, Mas reclamarà a Zapatero el traspàs i la revisió de competències de l'Estatut. A més, defensarà el pla d'austeritat presentat per la Generalitat per garantir que l'aportació de l'Estat a Catalunya es manté i s'autoritza el nou govern a emetre deute.

Zapatero s'ha mostrat receptiu a la idea que Catalunya pugui emetre nous bons i tingui un finançament raonable. Tot i això, ha advertit que hi ha d'haver una coresponsabilitat de la Generalitat i uns compromisos concrets i estrictes en la reducció del dèficit.

Per la seva banda, el govern espanyol desitja que aquesta primera reunió serveixi per impulsar la relació entre les dues administracions i per sumar forces per sortir de la crisi i crear ocupació. A més, Zapatero aspira a rebre el suport de CiU al Congrés dels Diputats no només a la reforma de les pensions, sinó al conjunt del pacte social assolit la setmana passada amb els sindicats i els agents socials.

29 traspassos pendents

Pel que fa als traspassos, Mas reclamarà a Zapatero que desbloquegi els 29 que encara estan pendents des que es va aprovar l'Estatut. En concret, demanarà el traspàs de la competència en beques per a estudis universitaris i no universitaris; l'avaluació de la qualitat de les universitats; l'ampliació de funcions, mitjans personals i materials en justícia; la formació sanitària especialitzada; l'autorització de laboratoris farmacèutics; la protecció de dades de caràcter personal; Protecció Civil; Salvament Marítim, i funcions i serveis de la Seguretat Social.

També posarà sobre de la taula sis traspassos que vol revisar, entre els quals sobresurt el de Rodalies i Regionals aconseguit pel tripartit. CiU sempre va qualificar d'insuficient aquest traspàs perquè considera que es va fer sense la titularitat de trens, vies i estacions.

Mas vol revisar també el traspàs de funcions i serveis d'immigració; la declaració d'utilitat pública d'associacions i aplicació dels beneficis fiscals a associacions i fundacions; l'ordenació i gestió del litoral; comunicacions electròniques i inspecció de telecomunicacions, i l'Hospital Clínic.

El dèficit de les autonomies

La reunió entre Mas i Zapatero arriba després de dues setmanes en què el PSOE i el PP han posat l'Estat autonòmic al centre del debat públic. Finalment totes dues formacions l'han acabat defensant com a eix del progrés d'Espanya en aquests últims anys - tot i els missatges d'Aznar- i han demanat que s'impulsi la col·laboració entre territoris de forma "voluntària".

El PSOE va incloure al manifest de la Convenció Autonòmica de Saragossa un punt que apuntava que els seus territoris es fixaran un sostre de despesa i Zapatero va proposar divendres des de Brussel·les va plantejar una llei per limitar el dèficit públic, inclòs l'autonòmic.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut