Lamine Yamal en el darrer clàssic lluitant per una pilota amb Camavinga. (Foto: EFE)

Un any del debut de Lamine Yamal amb el Barça

365 dies després, l'extrem de 16 anys és una peça clau a l'onze de Xavi Hernández

El 29 d'abril del 2023 és un dia per recordar a Can Barça. Lamine Yamal (13/07/2007) debutava amb el primer equip del FC Barcelona. El culer més jove que ha debutat a la Lliga: 15 anys, 9 mesos i 16 dies.

El de Rocafonda, amb el dorsal 41 a l'esquena, substituïa Gavi al minut 83. Els blaugranes van derrotar 4-0 al Betis en un partit que van dominar en tot moment. Lamine va debutar abans amb Xavi Hernández que amb el filial:

Debut de Lamine Yamal amb el primer equip
Debut de Lamine Yamal amb el primer equip (FC Barcelona)

La temporada va acabar amb el títol de Lliga celebrat al RCDE Stadium després de derrotar 2 a 4 a l'Espanyol . El desenllaç per al Barça Atlètic, però, va ser agredolç. A les semifinals dels play-offs d'ascens a Segona Divisió van caure eliminats pel Reial Madrid Castella. Un 3-0 a la tornada amb gol de penal al temps afegit de Sergio Arribas remuntava el 4-2 de l'anada favorable als de Márquez.

Lamine Yamal va debutar amb el Barça Atlètic el 6 de maig del 2023. Va jugar 23 minuts a l'empat a dos contra l'Eldenc, l'únic partit de fase regular que ha disputat amb el B. Més tard, seria convocat per a l'eliminatòria contra el filial madridista. La seva presència va ser gairebé testimonial. Tres minuts a l'anada i 25 a la tornada.

Nou dorsal, nova temporada

Xavi Hernández se'l va endur a l'stage de pretemporada del Barça dels Estats Units. Lamine, ja amb el dorsal 27, va jugar 11 minuts contra l'Arsenal (5-3) i 23 contra el Milà (1-0), i va descansar al clàssic jugat a Arlington (3-0).

En l'estrena a Montjuïc tampoc se'l va veure gaire. Només 10 minuts al Trofeu Joan Gamper contra el Tottenham Hotspur (4-2).

Les primeres jornades, Lamine era suplent. No obstant això, quan sortia com a revulsiu a la segona part deixava jugades d'alta qualitat. Els aficionats blaugranes guanyaven confiança i animaven un adolescent que estudia quart d'ESO.

Ja a la tercera jornada, va captivar els espectadors en la victòria del Barça a la Ceràmica 3 a 4: va fer l'assistència per obrir el marcador, va generar la jugada del gol de la victòria de Lewandowski i va sortir MVP del partit.

El gol es resistia

Lamine Yamal jugava bé, s'anava guanyant les oportunitats que l'entrenador li donava, però de cara a porta no hi havia manera. Al Nuevo Los Cármenes es va acabar la sequera. Finalment, el Barça va sortir amb un empat de Granada, incapaç de remuntar el 2 a 0 inicial.

S'aferra a la titularitat

Els aficionats demanaven més minuts per a l'extrem i Yamal s'ho guanyava al camp. Casualitat o no, després de la derrota a la final de Supercopa d'Espanya contra el Reial Madrid (1-4), va començar a ser fix a l'onze inicial.

Vuit partits consecutius titular, tres gols, dues assistències. Tret del partit a Montjuïc contra el Getafe (4-0), que no va jugar per descans, ha disputat la resta de partits. Només ha estat suplent en tres (Athletic Club a la Lliga, Atlètic de Madrid i Cadis).

Les estadístiques de Lamine

• LLIGA

Yamal porta 4 gols en Lliga: 3 al Granada i 1 al Mallorca, 3 assistències i és el tercer jugador que més xuts porta, amb un total de 18 (Lewandowski n'ha fet 33 i Joao Félix 22).

• CHAMPIONS

Ha estat titular a 7 dels 10 partits que el Barça ha disputat en competició europea. L'únic partit que no ha disputat és contra el Porto (2 a 1) . No ha marcat, però va fer l'assistència a Raphinha a la tornada contra el PSG i una altra a Ferran Torres contra l'Anvers (derrota 3-2).

• COPA DEL REI

Presència testimonial en aquesta competició. Només va jugar el partit de quarts contra l'Athletic Club. Lamine va marcar, però els blaugranes van caure eliminats a San Mamés (4-2 a la pròrroga)

• SUPERCOPA D'ESPANYA

Suplent a les semifinals i a la final. Contra l'Osasuna va sortir al minut 48 i va marcar el 2 a 0. A la final va jugar mitja hora, amb el marcador ja decidit per als blancs i sense oportunitat d'influir en el resultat i el joc de l'equip.