Lliga de Campions

Sheriff de Transnístria, l'equip del país que no reconeix ningú

La presència de l'equip de Tiraspol a la Lliga de Campions dona visibilitat internacional al conflicte polític que es viu a l'autoproclamada república independent de Transnístria

Sebas GuimActualitzat

El Sheriff de Transnístria ja és conegut arreu del món després de la victòria al Bernabéu (1-2). Poc es podien imaginar al mes de juliol que passarien quatre fases prèvies de la Lliga de Campions i guanyarien un equip amb 13 Copes d'Europa.

I és que el Sheriff té una història ben singular. Tenen el pressupost més elevat de la lliga de Moldàvia, que han guanyat amb autoritat 18 vegades els últims 24 anys. Però no és aquesta la competició en què voldrien participar els dirigents i aficionats del Sheriff de Tiraspol, equip de Transnístria, autoproclamada república independent, un estat no reconegut per les Nacions Unides ni per cap altre país.

El Sheriff és la cirereta de l'imperi que va començar a aixecar, fa gairebé tres dècades, l'exagent del KGB Víktor Gushan.

Sheriff és molt més que un equip de futbol, és un conglomerat empresarial que concentra un 60% de l'economia de Transnístria. Durant la desintegració de la desapareguda Unió Soviètica, a Gushan li van ser adjudicades nombroses privatitzacions d'empreses públiques.

A Transnístria s'hi viu una situació de semiclandestinitat que ha fet possible la proliferació d'activitats il·lícites, com el tràfic de persones o el contraban.

 

La situació política a la regió és d'una gran complexitat. El professor de Relacions Internacionals de la UAB Francesc Serra n'analitza alguns detalls:

"Transnístria es va declarar independent perquè els seus habitants tenien por que Moldàvia es reunifiqués amb Romania, on tradicionalment i culturalment pertany. Tot i això, el moldau és llengua oficial a Transnístria, cosa curiosa perquè a Moldàvia no ho és. A Moldàvia hi parlen el romanès. Se senten moldaus d'una Moldàvia que no és romanesa i que està molt lligada a Rússia."

En un país on, pràcticament, tot el que es compra és de la marca Sheriff, l'equip de futbol no podia ser menys. L'entrenador barceloní Juan Ferrando, que va dirigir, fa algunes temporades, el FC Sheriff de Tiraspol, explica que a Gushan, que ho tenia tot, només li faltava un equip de futbol.

"La forma de tenir poder és tenir un club de futbol. I un club de futbol guanyador, no pots tenir un club de mitja taula."

 

El vigent campió de la lliga moldava compta amb un estadi de primer nivell i una moderna ciutat esportiva, on fins i tot hi ha un camp de futbol cobert. La plantilla la formen joves del futbol base del club i jugadors procedents de lligues menors, amb molta projecció.

"Amb 19 o 20 anys, els diuen que, si l'equip passa la fase de grups de la Champions, tenen la possibilitat de fer carrera a Europa."

 

Després del triomf en la jornada inaugural de la Champions, contra el Xakhtar Donetsk, i la victòria al Bernabéu, el singular Sheriff de Tiraspol ja ha tocat el cel.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut