Per què tenim més onades de calor i més intenses a Europa?

Els experts vinculen les onades de calor a Europa als canvis de la circulació general atmosfèrica de latituds mitjanes i altes

Néstor GómezActualitzat

Europa està vivint un estiu tòrrid amb rècords de calor que ja ha provocat centenars de mort arreu del continent. Una calor intensa que va arribar molt d'hora, al mes de maig, amb nombrosos rècord de calor a Catalunya i a Europa. Unes calorades i onades de calor que, segons els experts, aniran a més durant els propers anys i dècades.

L'augment de les onades de calor a Europa estan relacionades amb els canvis del corrent en jet que es mou entre Amèrica del Nord,  Europa i Àsia, segons els resultats d'un estudi fet per la Universitat Colúmbia, amb dades analitzades dels darrers 42 anys.

El corrent en jet és un flux d'aire, a gran velocitat, en forma de riu tubular que envolta la Terra a uns 10 km d'alçada i que es desplacen d'oest a est.

Les onades de calor de mitjans de juny i l'actual es van produir per la presència una pertorbació situada a l'oest de Portugal. Una pertorbació que trencava aquest corrent en jet que, normalment, circula per latituds d'Irlanda. Aquesta presència i persistència de la pertorbació davant la costa de Portugal va afavorir el bombeig d'aire càlid d'origen africà cap a Europa.

Moviment del corrent en jet durant els propers dies (GFS-TVC)

En les darreres quatre dècades les onades de calor a Europa han augmentat en freqüència i intensitat a Europa, en gran part lligat al corrent en jet, Els investigadors han trobat que moltes onades de calor a Europa es deuen al trencament temporal en dos del corrent en jet, anomenat doble jet. Al mig d'aquestes dues branques del corrent en jet es crea una zona de vents febles i molt altes pressions que provoca l'acumulació de la calor, que és la situació que hem tingut durant les darreres setmanes a Europa, especifiquen els científics.

Si bé les onades de calor a l'estiu no tenen res d'estrany a l'estiu, la freqüència i la intensitat dels episodis de calor extrema ha augmentat en els darrers anys, 2018, 2019 i 2020, i aquest 2022, amb rècords de calor a Europa, com ha estat el cas del Regne Unit, que ha arribat per primer cop més als 40 ºC des que té registres meteorològics.

Per què la calor d'ara és més persistent?

Per l'investigador Kai Kornhuber, hi ha diferents factors. Un és que la circulació atmosfèrica a l'estiu està minvant a l'hemisferi nord, probablement a causa de la menor diferència de la temperatura entre el pol Nord i l'Equador. Un altre és que la Terra s'està escalfant més ràpid que l'aigua dels oceans, que també s'està escalfant, però a un ritme més lent. Aquest diferent ritme d'escalfament afecta el corrent en jet polar i que provoca el trencament del corrent. Kornhuber es mostra preocupat pel futur de les onades de calor a Europa.

"Cal tenir present que som en un any amb el fenomen la Niña, en el qual les temperatures solen ser més baixes que en els anys de Niño; d'aquí que la situació sigui veritablement preocupant."

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut