La Lluna, Venus i Mart a Llagostera, el 27 de febrer

L'agenda astronòmica de la primavera

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquest diumenge 20 de març comença la primavera astronòmica, exactament a les 16 hores i 33 minuts hora catalana. La nova estació durarà 92 dies i 18 hores i s'acabarà el 21 de juny.

 

Equinocci de primavera i equilux

Les estacions astronòmiques venen determinades pels solsticis d'hivern i estiu i els equinoccis de tardor i primavera. 
 

Tot i que la paraula equinocci fa referència al moment en què el dia té la mateixa durada que la nit, el dia exacte en què això passa és l'anomenat equilux, que en aquest cas va ser el dijous 17 de març, 3 dies abans de l'equinocci. 
 

També cal recordar que l'estacions meteorològiques i les astronòmiques no coincideixen exactament. La primavera meteorològica va començar l'1 de març.
 

Tot seguit us mostrem alguns dels esdeveniments destacats de l'estació, segon els càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional. El primer fet rellevant és el canvi d'hora, un hàbit que encara no s'elimina. Passarem a l'horari d'estiu el darrer diumenge de març, el dia 27. A les 2 de la matinada hora peninsular, avançarem els rellotges una hora per marcar les 3. 

Planetes visibles

Després de la posta de Sol es podrà veure Mercuri durant unes setmanes, entre mitjans d'abril i principis de maig. A l'albada es podrà veure Venus, Mart i Saturn durant tota l'estació, i Júpiter des de mitjans d'abril. Els quatre planetes apareixeran aproximadament alineats cap a l'est.

La Lluna, Venus i Mart a Arenys de Munt, el 27 de febrer(Montse Mora)

Eclipsis solars

Tindrem un eclipsi solar, però no es veurà des de Catalunya. Serà un eclipsi parcial el 30 d'abril, visible només al sud del Pacífic, al sud de Sud-amèrica i a la costa antàrtica.

Eclipsis lunars

També es produirà un eclipsi de Lluna, en aquest cas el 16 de maig. Serà visible des de casa nostra com a eclipsi total. També es veurà des de la resta d'Europa, Àfrica i Amèrica. La fase de totalitat començarà a les 05.26 i acabarà a les 06.50.

Pluges de meteors

Com a pluja d'estels més destacades tindrem els lírids, amb un màxim esperat pel 22 d'abril, i els eta-Aquàrids, la pluja associada a la pols emesa pel cometa Halley, amb un màxim previst cap al 6 de maig.

Llunes plenes

Les 3 llunes plenes de la primavera seran el 16 d'abril, el 16 de maig i el 14 de juny.

Lluna plena des de Manlleu (Arxiu)(Carme Molist)

 

Anar al contingut