Imatges i dades del primer temporal de l'any: 30 cm de neu, 159 km/h de cop de vent i onades de 7 metres

Néstor GómezActualitzat

La pertorbació de les darreres hores, anomenada Fien, ha estat la més activa d'aquest any pel que fa a intensitat de fenòmens meteorològics, si bé els efectes de la pertorbació que tenim a sobre encara es deixaran sentir en forma de vent i neu durant les properes 24 hores i el fred encara ha d'arribar. Ja s'acosta el fred més intens del que portem de temporada d'hivern, amb termòmetres que es desplomaran, sobretot al fons de les valls del Pirineu.

Ventades fortes que no s'han acabat

Hi ha tres períodes de ventades molt intenses a Catalunya. El primer ja l'hem viscut, ha estat de matinada i ha disparat el cop més fort fins als 159 km/h a Puig Sesolles, dalt de tot del massís del Montseny. Aquí teniu un recull de cops de vent fins al migdia.

 

El proper període clau arribarà cap a darrera hora de la tarda al prelitoral de Barcelona i Camp de Tarragona, i un tercer període, a primera hora de dimecres, amb ventades fortes a les muntanyes de Tarragona per un mestral intens.

Nevada desitjada: el blanc torna al Pirineu

No és pas una nevada històrica pels gruixos, però la neu s'enyorava tant que s'ha rebut amb els braços oberts tot i la modèstia dels gruixos acumulats durant les darreres hores i dies. El Pirineu oriental ha passat d'estar pelat a quedar enfarinat amb gruixos petits, que ronden els 5 cm a Núria o a Malniu. Més generosa s'ha mostrat la nevada al Pirineu occidental, on els gruixos de neu nova han oscil·lat entre els 10 i els 30 cm. Destaca l'estació nivometeorològica de Certascan, a 2.400 metres, on ara acumulen un gruix de 73 cm, 25 dels quals registrats en les darreres 24 hores.

La neu ha arribat a les valls del Pirineu, però si destaca una imatge és la feble i tímida nevadeta que ha caigut a la Seu d'Urgell.

La Seu d'Urgell enfarinada (Marc Obiols)

La neu tindrà continuïtat durant els propers dies al vessant nord del Pirineu, i potser de cara a dijous també arribarà a la Cerdanya i al Ripollès. Unes precipitacions que venen de la mà de sistemes frontals atlàntics.

 

 

Les grans onades van de baixa

Durant el matí de dimarts s'han registrat les onades més altes d'aquest episodi. Unes onades que han arribat als 7,4 metres al cap de Begur, segons dades facilitades per una boia de Ports de l'Estat. Davant de Barcelona, les onades més altes han assolit una alçada de 5,4 metres. En canvi, a Tarragona les onades han estat més modestes, amb alçades màximes de 2,3 metres.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut