Huracà Florence, 10 de setembre de 2018 des de l'ISS

Els gurus dels huracans pronostiquen una temporada molt activa

Arthur, el nom de la primera tempesta tropical prevista

Enric AgudActualitzat

La temporada d'huracans a l'Atlàntic començarà el proper 1 de juny i s'allargarà fins el 30 de novembre. Al Pacífic oriental comença una mica abans, el 15 de maig, i és possible que d'aquí uns dies ja s'avanci el seu primer sistema tropical.

Tots els gurus dels huracans pronostiquen una temporada més activa del normal i fins i tot, podria convertir-se en una de les més intenses de la història. L'última previsió actualitzada data d'aquest dilluns 27 d'abril per l'ESSC (Earth System Science Center) de la Universitat Estatal de Pennsilvània i preveu la formació d'un total de 20 +/- 4 ciclons tropicals amb nom, quan la mitjana climàtica (1981-2010) és de 13 ciclons amb nom. Quan els ciclons arriben a tenir vents sostinguts de més de 62 km/h, els bategen amb un nom. Aquesta temporada, el primer sistema tropical que arribi a la categoria de tempesta tropical, serà batejat amb el nom d'Arthur. A mesura que se'n formin més, se'ls anomenarà Bertha, Cristobal, Dolly, Edouard....fins al Wilfred (vint-i-unè nom).

Fa poques setmanes, la Universitat Estatal de Colorado (Estats Units) també va publicar el seu pronòstic en la mateixa línia: una temporada més activa del que és habitual. Una previsió de 16 tempestes tropicals, de les quals 8 podrien convertir-se en huracans, i d'aquests huracans, un total de 4 podrien ser de categoria 3 o superior, huracans majors. Si un sistema tropical supera els 118 km/h o els 63 kt es converteix en huracà. Hi ha 5 categories d'huracans segons l'escala Saffir-Simpson basada en la velocitat del vent sostingut. Aquesta escala estima danys potencials. Els huracans que arriben a categoria 3 i superiors es consideren huracans importants, devastadors pel seu potencial de pèrdua important de vides i destrosses.

Huracà Dorian, 31 d'agost de 2019 a l'est de Florida (NOAA)

Quines són les raons per les quals s'espera una temporada tan activa?

Anomalia de temperatura superfície de l'oceà previst pel període agost-setembre-octubre 2020 (Tropicaltidbits.com)
  1. Persistència d'anomalies positives de temperatura de les aigües superficials oceàniques a la Regió de Desenvolupament Principal de ciclons (RDP). Les aigües estan més calentes del normal i es preveu que ho segueixen sent tot l'estiu.
  2. A finals d'estiu i principi de tardor, les aigües del Pacífic oriental podrien tenir condicions de la "Niña", fet que afavoreix la formació d'huracans a l'Atlàntic.
  3. Una diferència de pressió atmosfèrica entre Islàndia i les Açores dins de la mitjana climatològica (Oscil·lació de l'Atlàntic Nord NAO)
Anar al contingut