Dilluns amb xàfecs, bona nevada al Pirineu occidental i entrada del vent

El fred d'hivern ens acompanyarà durant tota la setmana, un fred de gener en el canvi de mes

Alberto Alcántara/Néstor GómezActualitzat

Comencem la setmana amb moviment meteorològic, amb el pas d'un front fred que, si més no, reactivarà la nevada al Pirineu i portarà un descens de la temperatura cap a valors més normals durant el dia, fins i tot, inferior a la mitjana climàtica per a l'època. L'ambient fred arribarà durant el matí al Pirineu i fins al vespre no es notarà a la costa.

Jordi Rodoreda
Cortina de pluja a Sant Pere de Vilamajor (Arxiu)

Pluja durant la primera part del dia

La precipitació ha arribat de matinada a l'oest de Catalunya amb pluja i neu. Entre la matinada i primera hora matí plourà per l'oest del país, la Catalunya Central, les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona. Serien xàfecs breus i entrarà el mestral ràpidament. Nevarà al Pirineu occidental, amb una cota de neu que baixarà dels 1.500 metres cap als 1.200, fins i tot als 1.000 de manera més puntual.

Durant el matí plourà al litoral i prelitoral de Barcelona. En tota aquesta fase del dia pot descarregar algun xàfec intens o tronada a la Selva, el Maresme, el Barcelonès, el Baix Llobregat i el Garraf, amb pluges intenses de 20 litres per metre quadrat, segons indica amb una avís el Meteocat.

 

 

A partir de les 14 hores, les pluges marxaran del tot mar endins. Un cop marxi el front cap al mar només quedarà precipitació al vessant nord del Pirineu occidental. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat l'avís per neu per acumulacions de més de 20 centímetres per damunt dels 1.300 metres a la Vall d'Aran.

Entrada del vent

A mesura que es vagi retirant el front anirà entrant el vent. Bufarà cerç o mestral al terç sud i vent de nord o tramuntana a les cotes altes del Pirineu i a l'Empordà. Hi ha un avís de l'SMC per vent al Pirineu i en una bona part del terç sud.

Vent previst per a dilluns a les 15 UTC (TVC)

Temperatura en descens després del front

A primera hora, la temperatura ja començarà a baixar pel Pirineu, mentre que a la resta serà una mica més alta que la de diumenge. Les mínimes es donaran al final del dia en alguns casos. La màxima arribarà als 16 o 17 ºC en punts de Ponent, les Terres de l'Ebre o la Costa Daurada, però en general quedarem entre els 12 i els 15 ºC.

 

I dimarts...

El vent continuarà present a les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona, el Pirineu i l'Empordà. També es mantindrà la nevada al vessant nord del Pirineu, tot i que amb tendència a parar amb el pas de les hores. La cota de neu estarà al voltant dels 1.100 metres. De cara al vespre esperem un augment de la nuvolositat per l'oest. S'intensificarà el fred matinal en una gran part del país, mentre que la temperatura màxima canviarà poc.

Comparativa de la temperatura prevista entre dilluns i dimarts a les 6 UTC(TVC)
ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut