Venècia està formada per 18 illes que uneixen més de 400 ponts
Venècia està formada per 18 illes que uneixen més de 400 ponts (Pexels)

Venècia està en risc: la Unesco la vol posar a la llista de patrimoni en perill

L'organització de l'ONU reclama a Itàlia mesures per protegir la llacuna i la ciutat, Patrimoni de la Humanitat, i alerta que s'exposa a "canvis irreversibles"

Venècia ha fet feina per combatre la massificació turística i protegir el seu particular ecosistema, però encara no n'ha fet prou. I per això la Unesco proposarà que la ciutat entri a la llista de patrimoni en perill. Serà durant l'Assemblea General que l'organització de l'ONU per a l'Educació, la Ciència i la Cultura celebrarà a Riad al setembre.

La Unesco ha advertit que les mesures que ha adoptat Itàlia per protegir la ciutat i la llacuna on s'ubica --està formada per 118 petites illes connectades per canals i ponts-- són "insuficients" i "s'han d'ampliar".

Les principals amenaces que pesen sobre Venècia

S'ha millorat en la gestió del turisme. Per exemple, la ciutat va anunciar que faria pagar als turistes que només hi anessin a passar al dia, però la mesura s'ha anat ajornant.

Igualment, s'han creat barreres contra la marea, s'ha avançat en la consolidació de platges i dunes costaneres i s'ha fet servir tecnologia punta en la prevenció de les pujades del nivell de l'aigua. També s'ha prohibit als creuers acostar-se als ports més pròxims al centre.

Ara bé, la Unesco creu que cal estudiar més a fons els fenòmens naturals que afecten la llacuna, l'impacte de la crisi climàtica, les conseqüències del sistema de barreres i de l'arribada de creuers als canals. I exigeix un model "sostenible" de turisme, que vol dir reduir "el nombre excepcionalment elevat de visitants" de la ciutat, considerada una de les més boniques del món però també icona del turisme de masses. Es calcula que uns 20 milions de turistes visiten cada any Venècia.

La Unesco adverteix que els projectes de construcció d'edificis d'una altura considerable al voltant de la ciutat pot tenir un impacte visual negatiu.

Venècia és Patrimoni de la Humanitat des del 1987
Venècia és Patrimoni de la Humanitat des del 1987 (Europa Press/Annette Reuther)

Tot plegat pot provocar "canvis irreversibles i una pèrdua substancial de l'autenticitat històrica i la importància cultural" que fan d'aquesta localitat del nord d'Itàlia una ciutat de "valor universal excepcional".

Els experts de la Unesco consideren que hi ha una "manca de visió estratègia global" per conservar el patrimoni i recorden que ja van llançar un avís a Itàlia l'any 2021.

Un portaveu del govern municipal de Venècia ha afirmat a l'agència Reuters que es llegiran amb atenció la proposta del comitè d'experts

Fundada al segle V i convertida en potència naval del Mediterrani al segle X, actualment Venècia és una de les ciutats més visitades del món. Registra pics diaris de 100.000 turistes que hi pernocten i, en canvi, la població, d'uns 50.000 habitants, va disminuint any rere any. Venècia va ser declarada Patrimoni de la Humanitat el 1987.

Pendents de la reunió al setembre

Els experts de la Unesco revisen regularment l'estat dels 1.157 llocs declarats Patrimoni de la Humanitat. A la reunió de Riad, un comitè dels estats membres de l'organització analitzaran més de 200 indrets i decidiran quins s'afegeixen a la llista dels que perillen.

Entre els candidats a entrar-hi hi ha el centre històric d'Odessa, les ciutats de Kíiv o Lviv, també a Ucraïna, així com la ciutat de Tombuctú, a Mali, o espais de Síria, l'Iraq i Líbia.

 

ARXIVAT A:
TurismeItàliaCrisi climàtica
Anar al contingut