El pont de Rialto de Venècia (Pixabay/Ganapathi Brahm)

Venècia, la primera ciutat que cobrarà als turistes que hi vagin a passar el dia

A partir del 16 de gener, l'entrada valdrà entre 3 i 10 euros i s'haurà de fer una reserva per internet

Com passa a molts llocs, fa temps que Venècia cobra una taxa turística a les persones que pernocten als hotels de la ciutat, però ara ha fet un pas més i serà la primera que també cobri a qui hi vagi de visita i no es quedi a passar la nit.

A partir del 16 de gener, serà obligatori tenir una entrada reservada per internet. El sistema començarà a funcionar "un parell de mesos abans", segons ha informat l'Ajuntament, que ja havia avançat la mesura.

Per entrar a Venècia s'haurà de pagar entre 3 i 10 euros per persona. Els menors de sis anys no hauran de pagar. El preu dependrà de l'oferta i la demanda i serà més barat si s'agafa amb força antelació, com passa, per exemple, amb els avions. Els passatgers dels creuers també quedaran afectats.

"La ciutat no estarà tancada, però hi haurà un sistema de premis per als qui reservin amb antelació", ha dit l'alcalde, Luigi Brugnaro, sobre aquest "experiment únic al món per a la gestió dels fluxos turístics".


Mètode complex

"Serà un mètode segurament complex, que no obtindrà aplaudiments immediats ni consens electoral, però posarà una primera pedra d'un model turístic", segons el regidor de Turisme, Simone Venturini, que ha admès que "seria arrogant" pensar que tot funcionarà perfectament a la primera, tenint en compte que no hi ha precedents.

La mesura busca "trobar l'equilibri entre les necessitats dels residents i dels turistes", segons el regidor.

 

Les excepcions

Els turistes que dormin a Venècia no quedaran afectats per aquest sistema de reserva d'entrada i n'hi haurà prou amb la taxa de pernoctació que es paga als hotels, de 4,5 euros diaris durant un màxim de cinc dies.

Tampoc hauran de pagar la nova taxa els residents o les persones nascudes a Venècia o les que hi vagin a treballar. També en queden exempts els estudiants, propietaris d'immobles, discapacitats i acompanyants o qui vagi als hospitals o a esdeveniments esportius de la ciutat.

Altres persones que s'estalviaran l'entrada són els residents a la regió del Vèneto, administradors públics, voluntaris d'emergències o les forces armades.

300 euros de multa

L'Ajuntament ha anunciat que posarà en marxa un sistema de controladors i multes de fins a 300 euros per als que no demostrin que tenen dret a l'exempció i per als que hagin mentit per obtenir aquest avantatge.

Segons el regidor de Pressupost, Michele Zuin, no es busca "fer caixa", sinó que es tracta d'un "mètode d'incentiu i desincentiu per tenir uns fluxos més equitatius" en el turisme de masses.

La població al centre de Venècia ha anat caient fins als 50.000 habitants, mentre que el turisme no ha parat de créixer, amb l'única excepció de la pandèmia, que va permetre als ciutadans recordar com es vivia fa dècades. El 2019, la ciutat va rebre 5,5 milions de visitants i es va arribar als gairebé 13 milions de pernoctacions.

ARXIVAT A:
TurismeItàlia
Anar al contingut