Cotxes cremats i tirotejats: la vista de l'atac de Hamas en una cruïlla viària a Sderot, al sud d'Israel

Una incursió inesperada: les imatges que mostren com s'ha viscut l'atac de Hamas

L'ofensiva de Hamas ha aconseguit entrar en territori israelià per una vintena de punts, molts dels quals són barris residencials, on han sorprès veïns i serveis de seguretat

RedaccióActualitzat

L'ofensiva que Hamas ha llançat aquest dissabte no té precedents immediats, i ha agafat completament desprevingut l'estat d'Israel, que examina què ha pogut fallar als seus serveis d'intel·ligència, un dels més potents del planeta.

A més, el concepte d'"ultraseguretat" del qual les forces armades israelianes sempre han tret pit, s'ha vist qüestionat pel desenllaç d'aquest atac.

El país s'ha declarat en estat d'emergència i els hospitals del sud d'Israel es van desbordant a mesura que arriben els ferits pels atacs palestins. L'atac sorpresa de Hamas ha combinat el llançament de coets des de la Franja de Gaza amb set incursions terrestres d'homes armats en una desena de poblacions del sud d'Israel, entre les quals, Sderot, de 27.000 habitants.

Soldats israelians patrullen al voltant de cossos estesos de víctimes dels atacs de Hamas (Reuters/Ammar Awad)

Segons la policia israeliana, hi ha 22 focus actius de combats a prop de la frontera amb Gaza. Els milicians també han intentat penetrar en territori israelià a través del mar, però segons Tel Aviv han estat neutralitzats per l'exèrcit. D'acord amb els mitjans locals, i citant fonts mèdiques, almenys 100 civils israelians han mort.

A les fotografies que Reuters ha distribuït posteriors a la infiltració de milicians de Hamas a Sderot es veuen cadàvers estesos als carrers d'aquesta localitat israeliana.  

El rastre de la mort en una carretera a l'àrea d'Sderot (Reuters/Ammar Awad)
Un llençol cobreix el cos d'un conductor tirotejat pels milicians de Hamas a Sderot, a Israel (Reuters/Ammar Awad)
Barris residencials com aquest d'Sderot s'han convertit en l'escenari de la incursió
Barris residencials com aquest d'Sderot s'han convertit en l'escenari de la incursió (REUTERS/Ammar Awad)

Els vídeos que circulen a les xarxes també mostren batallons de palestins patrullant pels carrers, assaltant bases de l'exèrcit israelià, destruint tancs i prenent militars i civils com a ostatges. Els militants de la Jihad Islàmica també s'haurien unit als combats.

Des de Hamas afirmen que tenen un nombre de captius prou significatiu per buidar les presons israelianes de militants palestins, però cal verificar si l'afirmació és real o si es tracta d'una declaració purament propagandística.

Sigui com sigui, aquesta ofensiva ha suposat una infiltració sense precedents a Israel per part dels milicians de Hamas. I és el cop més dur des de la segona intifada, ara fa vint anys.

Una de les furgonetes amb una arma a la part del darrera que han fet servir els milicians de Hamas
Una de les furgonetes amb una arma a la part del darrera que han fet servir els milicians de Hamas (REUTERS/Ammar Awad)
Un agent de les forces de seguretat israelianes treu l'arma en un parc infantil (Reuters/Ammar Awad)

Mai fins ara havien aconseguit sortir en massa del setge a Gaza, ocupar per unes hores quibuts veïns ni molt menys matar i segrestar desenes d'israelians

A més, l'atac ha coincidit amb el cinquantè aniversari de la guerra del Yom Kippur, que va posar Israel contra les cordes en una ofensiva sorpresa de Síria i Egipte.

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGazaGuerra Hamàs Israel
Anar al contingut