La Halimz, del Txad, es va casar als 14 anys i, a diferència del seus germans, no va poder anar a l'escola (Unicef/Sang Mooh)
Nova York

Una de cada cinc dones al món, forçada a casar-se abans dels 18 anys

Els matrimonis infantils baixen a l'Índia i pugen a l'Àfrica subsahariana, segons l'Unicef

Irene VaquéActualitzat

El percentatge de nenes obligades a casar-se ha baixat 15 punts en els últims 10 anys, tot i que continua sent molt elevat. Actualment, una de cada cinc dones va contraure matrimoni abans dels 18 anys.

Segons dades de l'Unicef, cada any es casen 12 milions de nenes. I a tot el món hi ha 650 milions de dones que es van casar sent menors.

Les xifres globals han millorat, sobretot, pels progressos que s'han fet a l'Índia.

Els risc que en una nena d'aquest país s'hagués de casar abans de fer els 18 anys s'ha reduït del 47 al 27%. Això vol dir que hi estan exposades 1,5 milions de nenes cada any. Algunes, obligades a casar-se a edats tan joves com els 8 anys.

L'Unicef explica l'avenç per diversos motius. Un és la major inclusió de les nenes al sistema educatiu.

També hi compta les inversions del govern en les adolescents i, en tercer lloc, les campanyes amb missatges "rotunds" alertant de les conseqüències legals i el dany social que causa el matrimoni infantil.

L'altre cantó de la moneda és l'Àfrica subsahariana. Fa deu anys, de totes les nenes obligades a casar-se, una de cada cinc provenien d'aquesta regió. Ara, són una de cada tres.

En alguns casos, les nenes aconsegueixen defensar el seu dret d'estudiar, com va passar amb la Florence, de la República Democràtica del Congo. La dona del seu pare li volia fer casar fa un any, quan en tenia 13.

 

Les conseqüències dels matrimonis forçosos de nenes són clares, com explica l'assessora de gènere principal de l'Unicef, Anju Malhotra:

"Quan una nena és obligada a casar-se, s'enfronta amb conseqüències immediates i per a tota la vida. És poc probable que pugui acabar els estudis i, per contra, més probable que pateixi abusos per part del seu martit o complicacions durant l'embaràs. I també hi ha conseqüències socials enormes i un risc més gran de prolongar la pobresa."

L'Unicef calcula que en l'última dècada s'han impedit 25 milions de matrimonis infantils. Tot i això, més de 150 milions de nenes corren el risc de casar-se d'aquí al 2030.

ARXIVAT A:
Masclisme
Anar al contingut