El doctor Dean Lomax estirat al costat de l'esquelet
El doctor Dean Lomax estirat al costat de l'esquelet (Anglian Water)

Un enorme "dragó marí" de fa 180 milions d'anys, una troballa històrica al Regne Unit

El rèptil està considerat una de les troballes més importants de la història de la paleontologia britànica per la seva mida i bon estat de conservació

Actualitzat

Un colossal "dragó marí", un rèptil prehistòric, ha estat descobert en una reserva natural del Regne Unit, Rutland Water. El gegantí exemplar ha estat qualificat com una de les troballes més importants de la història de la paleontologia britànica.

S'ha conclòs que és un ictiosaure d'uns 180 milions d'anys d'antiguitat. L'esquelet mesura prop de 10 metres de llarg, i el crani pesa una tona.

Un treballador del parc, Joe Davis, el va entreveure mentre feia un drenatge rutinari en una illa en forma de llacuna a l'embassament de Rutland, el febrer del 2021. Davis ha declarat:

"La troballa va ser absolutament fascinant. És genial poder aprendre'n més i pensar que aquesta criatura extraordinària un dia va travessar el mar."

De fet, Davis confessa que al principi es va pensar que havia trobat un dinosaure. I aquest depredador marí no és cap dinosaure, però el descobriment ha resultat ser també important.

Ara, un cop ben estudiat, s'ha conclòs que és el fòssil més gran i complet d'aquesta mena que s'ha trobat mai al Regne Unit, ja que està "intacte pràcticament fins a la punta de la cua", segons els paleontòlegs que l'han estat escrutant.

Rutland, dintre del terme de la població d'Oakham, està situat a més de 48 quilòmetres de distància de la costa, però fa 200 milions d'anys el nivell del mar era més alt i estava cobert per l'oceà.
 

Les excavacions van acabar al setembre

Les fràgils restes les va desenterrar un equip d'experts transversals de tot el Regne Unit, entre l'agost i el setembre.

L'equip de científics va excavar sobretot entre l'agost i el setembre
L'equip de científics va excavar sobretot entre l'agost i el setembre del 2021 (Anglian Water)

Les excavacions les va liderar l'expert en ictiosaures Dean Lomax. Segons ha declarat, el Regne Unit "és el lloc de naixement" d'aquests animals.

A més, ha certificat que aquest esquelet "és el més gran que s'ha trobat fins ara, una troballa inèdita i un dels grans descobriments en la història de la paleontologia britànica."
 

Què són els ictiosaures i quan van viure?

Els primers ictiosaures es coneixen amb el nom de dragons marins perquè solen tenir les dents i els ulls molt grossos. Aquests rèptils van aparèixer fa 250 milions d'anys i es calcula que es van extingir fa uns 90 milions d'anys.

Una reconstrucció artística de com eren els ictiosaures
Una reconstrucció artística de com eren els ictiosaures (Bob Nicholls)

La mida podia variar entre 1 i més de 25 metres de longitud, i poden fer pensar en els dofins per la forma del cos. A més, eren de sang calenta i podien respirar aire.

Els primers fòssils d'ictiosaure van ser descoberts per la paleontòloga Mary Anning a principis del segle XIX.
 

La reserva busca finançament per conservar el fòssil

Anglian Water, l'empresa que gestiona la reserva, està buscant finançament perquè l'ictiosaure es pugui quedar a la zona i es pugui visitar.

Una imatge aèria del 'dragó marí'
Una imatge aèria del "dragó marí" (Anglian Water)

Altres treballadors de la reserva ja havien fet troballes de fòssils d'ictiosaures anteriorment, però sempre eren exemplars incomplets i molt més petits, durant la dècada del 1970.

 

ARXIVAT A:
CiènciaRecerca científicaRegne Unit
Anar al contingut