Un alcalde de Madrid deixa de pagar la llum per "l'abús descomunal" de les elèctriques

El batlle de Batres anima els seus homòlegs d'altres pobles a plantar-se com ell per aturar el que considera una deriva "immoral, especulativa i insolidària"

Jordi Brescó MontserratActualitzat

Un veí de Batres, un petit poble de 1.750 habitants del sud de Madrid, va trobar-se amb l'alcalde i li va explicar que, fart de la pujada de preu continuada i sota risc de quedar-se sense llum, deixaria de pagar les factures. El batlle va recollir la idea i va decidir aplicar-la al consistori que comanda.

"Fins que no hi hagi un retrocés dels preus de l'electricitat a valors que permetin a la ciutadania espanyola un consum mínim indispensable a costos continguts, aquest alcalde suspendrà els pagaments", ha anunciat Víctor Manuel López Rodríguez a través d'un comunicat on es qualifica la posició de les empreses elèctriques d'"immoral, especulativa i insolidària".

L'Ajuntament compta amb un avantatge respecte a qualsevol individu que volgués prendre la mateixa mesura en senyal de protesta: quan una administració pública no paga la factura de la llum, les elèctriques poden acudir als tribunals i esperar una sentència judicial, però en cap cas poden tallar la llum.


Junts contra les elèctriques

Amb la certesa que no perdran els serveis elèctrics bàsics, López Rodríguez anima els seus homòlegs d'altres ajuntaments a prendre la mateixa decisió, per així aturar el que considera un "descomunal abús permanent" que provoca un "perjudici insòlit".

"No entenc com aquestes empreses que guanyen tants diners tributant només al 6% tallen la llum a famílies necessitades."

L'Ajuntament ha anunciat que destinarà els diners estalviats al pagament d'altres serveis públics municipals.

Víctor Manuel López Rodríguez mostra a Mercedes González algunes de les zones afectades per l'incendi que va cremar Batres a mitjans d'agost (Juan Carlos Hidalgo / EFE)


Crítiques a l'immobilisme polític

López Rodríguez és militant del partit Agrupación de Batres (ADB) i es mostra molt crític davant la inacció del govern de l'estat espanyol a l'hora d'encarar aquest assumpte. No entén com la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, es refugia en l'excusa que es tracta d'un problema d'Europa

L'estreta relació entre aquestes empreses i els governs, amb diversos integrants que han passat d'un àmbit a l'altre i a l'inrevés, també es posa de manifest en el comunicat publicat aquest dimecres.

Tampoc s'escapen de les crítiques de López Rodríguez els partits de l'oposició al Congrés.

"Davant d'aquest assumpte tan important, els partits de l'oposició se centren en vestir crítiques destructives aportant solucions demagògiques i crispant encara més una societat cada vegada menys informada."

 

Un poble castigat

Batres va patir un incendi a mitjans d'agost que va cremar 191 hectàrees i que va obligar a desallotjar els seus habitants. 

"Al poble tenim molts veïns que no arriben a final de mes i que no poden fer front a aquest pagament", explica l'alcalde, en una situació que defineix com a "insostenible".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut