Desapareguda des del juny de 1992, ningú pensava que la Patricia era l'anciana desconeguda que vivia a la residència (Ross Township Police)
Desapareguda des del juny del 1992, ningú pensava que la Patricia era l'anciana desconeguda que vivia a la residència (Ross Township Police)
Estats Units

Troben a Puerto Rico una dona desapareguda fa 30 anys a Pennsilvània

La dedicació d'un treballador social d'una residència d'avis aconsegueix identificar una persona desapareguda durant dècades i fer que es retrobi amb la família

La família de Patricia Kopta feia dècades que la buscava. La dona va desaparèixer l'estiu del 1992 a Pittsburgh. Però el seu marit no va en denunciar la desaparició fins al novembre, quatre mesos després.

Bob, el marit de Patricia, va justificar la tardança a avisar la policia perquè va dir que era habitual que la dona desaparegués "durant espais curts de temps".

Malgrat que l'avís es va donar tard, Patricia Kopta és una de les persones que més temps ha passat en els cartells de persones desaparegudes de l'estat de Pennsilvània. Però la realitat és que ja ningú, ni tan sols la seva família, tenia esperances de trobar-la viva i ja ningú la buscava després de 30 anys. 

Aquest és un dels cartells de cerca on es descrivia la Patricia com a persona desapareguda:

 

Ha estat la perseverança i l'interès d'un treballador social de Puerto Rico qui ha aconseguit que la Patricia es retrobés amb la família.

A Pittsburgh ja feia anys que ningú la buscava i gairebé la donaven per morta. 

No se sap què va fer els primers anys de la desaparició, però el 1999 va aparèixer pidolant als carrers de Puerto Rico. Finalment, la van acollir a una institució social on, durant dècades, es va negar a parlar de la seva vida privada i a dir qui era i d'on venia. Ha estat quan la dona ha envellit que, a poc a poc, ha començat a revelar detalls del seu passat. 

Uns detalls que el treballador social de la residència on viu anava recopilant amb paciència. Després d'anys ha anat lligant caps i va pensar que aquella anciana que no es podia valdre per si mateixa i que ningú sabia d'on havia sortit podia tenir una família que la buscava en algun lloc.

Amb les dades que tenia va posar-se en contacte amb la policia de Puerto Rico, que van llançar crides a Interpol per veure si cap país la reclamava. Fins que van pensar que aquella dona que va desaparèixer el 1992 podia ser l'anciana que ara vivia en una residència a Puerto Rico.
 

Desaparició voluntària?

La policia de Pittsburg ha reconegut que la desaparició de Patricia Kopta no havia estat prioritària perquè sabien que "tenia un historial de problemes de salut mental". També ho justifiquen perquè havia manifestat en diverses ocasions la seva voluntat de marxar i que, per tant, consideraven que era molt probable que hagués marxat per voluntat pròpia.

El marit havia afirmat que, en diverses ocasions, la Patricia havia parlat d'anar a viure a Puerto Rico, en un ambient tropical. Quan va desaparèixer ell va agafar un avió i va ser dues setmanes a l'illa buscant-la, però no la va localitzar. "Fins i tot vaig pagar durant setmanes un anunci en un diari buscant-la." Però tot va ser inútil.
 

L'ADN confirma que és la Patricia

Quan la Interpol va contactar amb la família per dir-los que hi hauria la possibilitat que la Patricia fos viva, en un primer moment hi va haver incredulitat. 

Ha calgut passar un procés d'identificació de nou mesos en què s'han comparat mostres d'ADN d'aquella anciana que viu en una residència per a persones necessitades i s'han comparat amb mostres de Gloria, la germana de Patricia, i el seu nebot. 

El resultat de la prova d'ADN ha estat irrefutable: és Patricia Kopta. 

Tant la germana com el marit s'han mostrat molt feliços d'haver-la pogut localitzar quan ja feia anys que havien perdut tota esperança. La situació de la Patricia no és fàcil, amb 82 anys, vivint al carrer durant anys i amb un llarg historial de problemes psiquiàtrics. Família i serveis socials estudien ara quina és la millor manera d'afrontar un trasllat perquè es pugui retrobar, finalment, amb els seus.

 

ARXIVAT A:
Viral
Anar al contingut