Tibidabo: 120 anys del parc nascut de les pastilles del doctor Andreu

El parc d'atraccions del Tibidabo fa 120 anys commemorant el somni del doctor Andreu, que va ser el primer a voler construir a la muntanya

Alonso Carnicer / Sara GrimalActualitzat

El parc d'atraccions al cim de la muntanya del Tibidabo és una de les imatges més conegudes de Barcelona. La història va començar l'any 1901, amb un projecte per urbanitzar la muntanya com a ciutat jardí. El va idear el doctor Salvador Andreu, un farmacèutic que havia fet fortuna venent pastilles per a la tos.

Andreu va fundar la Societat Anònima del Tibidabo juntament amb un grup de prohoms barcelonins amb poder econòmic: hi havia els banquers Manuel Arnús i Josep Garí, industrials i naviliers com Romà Macaya i Ròmul Bosch i Alsina, i altres empresaris acabalats.

Van comprar una gran extensió de terreny, la van parcel·lar i aviat es van començar a edificar luxoses torres per a famílies benestants, fetes per arquitectes prestigiosos com Puig i Cadafalch, Joan Rubió i Bellver o Enric Sagnier.

L'aire fresc i el transport van ser claus per al triomf del somni del Doctor Andreu
L'aire fresc i el transport van ser clau per al triomf del somni del doctor Andreu (Arxiu Municipal del Districte de Sarrià-Sant Gervasi)

El projecte immobiliari va anar endavant en un lloc que fins aleshores semblava remot per als barcelonins. Era el mateix moment en què fracassava el projecte de ciutat jardí d'Eusebi Güell, que després seria el Park Güell.

La Societat del Tibidabo va trigar a obtenir beneficis però finalment va ser un gran negoci, ja que va multiplicar per 50 el valor dels terrenys.

La clau de l'èxit van ser els aires més saludables, però sobretot el transport, amb el tramvia blau que circulava per l'avinguda principal. Per fer més atractiva la proposta, el doctor Andreu va tenir la idea agosarada de fer el primer funicular d'Espanya, inaugurat el 1901, que pujava fins al cim del Tibidabo. El funicular es va convertir en la primera atracció de la muntanya.

La primera atracció del Tibidabo va ser aquesta plataforma giratòria que recorda un carrusel
La primera atracció del Tibidabo va ser aquesta plataforma giratòria que recorda un carrusel (Parc d'Atraccions del Tibidabo)

Aviat portava milers de persones al cim, on es van anar posant senzilles diversions com el Carrusel Elèctric o els primers autòmats i miralls. El Ferrocarril Aeri, de 1915, ideat per Marià Rubió, l'enginyer en cap del parc, era un monorail inspirat en el de la ciutat de Wuppertal, a Alemanya. Oferia un recorregut amb grans vistes sobre la ciutat i noves sensacions quan travessava túnels.

El 1921, la Talaia pujava els visitants en una cistella fins a 550 metres de vertigen sobre el nivell del mar. L'avió, inaugurat el 1928, el mateix model que feia el primer vol entre Barcelona i Madrid, impulsat per la mateixa hèlix, va ser molts anys l'atracció estrella del parc. Durant dècades, per a molts va ser el més semblant a l'experiència de volar.

L'autòdrom Indianàpolis, inaugurat el 1970
L'autòdrom Indianapolis, inaugurat el 1970 (Parc d'Atraccions del Tibidabo)

Amb els anys van venir emocions més intenses, com la muntanya russa, de 1961. Per a diverses generacions d'infants, el Tibidabo, que va anar sumant atraccions, com el castell encantat o el tren en miniatura, ha estat una font de records i vivències.

La primera muntanya russa del Tibidabo, construïda el 1961
La primera muntanya russa del Tibidabo, construïda el 1961 (Parc d'Atraccions del Tibidabo)

El parc va ser privat fins que després de la fallida de l'empresa Gran Tibidabo, l'Ajuntament de Barcelona el va comprar l'any 2000. Des d'aleshores, amb clarobscurs com la polèmica per l'impacte ambiental de la nova muntanya russa, el 2008, o l'únic accident mortal en una atracció, el 2010, el parc s'ha anat renovant amb noves propostes lúdiques i posant-se al dia de cara al futur.

Avui, el parc d'atraccions del Tibidabo ha celebrat els 120 anys amb una festa que ha servit com a homenatge als seus socis i als antics treballadors i treballadores. S'ha presentat la nova experiència del Parc, el TibiTour, una visita històrica que farà un recorregut pels espais més significatius i permetrà conèixer la història desconeguda de Barcelona al cim del Tibidabo.

La Festa Major ha comptat amb tots els elements característics de les festes populars, amb música, una batucada i la participació dels Castellers de Sarrià-Sant Gervasi. També s'ha inaugurat una exposició de fotografies antigues del Parc, per rememorar a través de la imatge els moments més importants d'aquests 120 anys d'història.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut