Serveix d'alguna cosa desinfectar els carrers contra el coronavirus?

Treure's la roba i les sabates, o netejar les potes del gos, és una mesura d'higiene general, però no especialment útil per al coronavirus, segons els experts

Actualitzat

La higiene és una de les mesures obligades que s'han de prendre contra el coronavirus. La seva efectivitat està demostrada.
Però fins a quin punt serveix desinfectar els carrers i espais molt concorreguts? Ens ho expliquen els experts.

Camions i patrulles d'operaris completament coberts amb vestits blancs ruixant amb desinfectant carrers i tota mena de superfícies en llocs públics és una imatge que ens venia de la Xina i que a poc a poc, a mesura que el coronavirus ha anat avançant, ha arribat també a Catalunya. Ho vam veure a Igualada fa uns dies, i, amb un desplegament un punt espectacular per part de les forces armades, a l'aeroport.

Desplegament per desinfectar l'aeroport de Barcelona (EFE/Enric Foncuberta)

Però és realment efectiva aquesta desinfecció?

Xavier Abad, cap de la Unitat de Biocontenció de l'IRTA-CRESA, opina que només és efectiu en les zones que pot haver tocat molta gent.

"En grans superfícies com poden ser aeroports la descontaminació del terra és bastant inútil. S'ha de pensar en les superficies que s'han tocat molt amb les mans o superfícies on poden haver caigut molts exudats d'infectats. La desinfecció s'ha d'aplicar en tots aquells llocs en què la probabilitat que hi hagi virus sigui elevada. En els llocs on la probabilitat és escassa o hi ha un factor de dilució, probablement els mecanismes naturals d'inactivació seran suficients."

Desinfecció de les zones que han pogut tocar més persones (EFE/Andreu Dalmau)

A moltes poblacions s'han ruixat els carrers, com a la localitat d'Alcarràs, on, segons el seu alcalde, Manel Ezquerra, ho fan cada dia, especialment als llocs de més pas, com l'aparcament del supermercat, el CAP i la residència de gent gran.

"Si podem minimitzar els riscos, pensem que totes aquestes mesures són bones i tranquil·litza pensar que tens els carrers nets i més desinfectats que de costum."

El que sí que cal seguir és el confinament, quedar-se a casa, i les recomanacions d'higiene, com rentar-se molt les mans, i mantenir les distàncies de seguretat.

 

Treure's les sabates quan es ve del carrer és una mesura d'higiene general (PIXABAY)

Ni roba, ni sabates

I sobre si cal desinfectar les sabates o la roba quan entrem a casa, segons Xavier Abad, no sembla que sigui necessari només pel fet d'haver sortit al carrer.

"La presència de virus als carrers és practicament anecdòtica. No tenim virus en grans quantitats a l'atmosfera; per tant, aquests virus no es dipositaran a terra, i per tant no pot ser que els trepitgem i que passin a la sola de les sabates, ni de les soles de les sabates aquests virus poden arribar a casa."

Deixar-les a l'entrada pot ser una mesura higiènica en general.

Els experts consideren que ni les potes dels gossos ni les sabates porten coronavirus del carrer (PIXABAY)

 

Netejar a casa

Si a la casa hi ha algú infectat, sí que és útil desinfectar les superfícies amb els productes habituals o amb una solució de lleixiu d'entre 1/10 i 1/50, és a dir, com a molt una part de lleixiu per nou parts d'aigua.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut