Madrid

Rajoy i De Guindos tanquen files en suport de Soria tot i algunes crítiques dins del PP

De Guindos justificarà al Congrés la designació de l'exministre Soria com a director executiu del Banc Mundial

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy i Luis de Guindos tanquen files en suport a la candidatura de l'exministre d'Indústria José Manuel Soria com a director executiu del Banc Mundial. El president espanyol en funcions ha reiterat que la candidatura de Soria és el cas d'un funcionari no inhabilitat que torna a l'administració pública i ha participat en un concurs per optar al càrrec.

"L'unic que sé és que se'n va anar de la política i ha manifestat seva voluntat de no tornar-hi. És un funcionari que ha reingressat a l'administració i ha participat en un concurs. No puc afegir res més. Parlem d'un funcionari que ha actuat com ho fan funcionaris".

Tanmateix, apareixen més veus discrepants dins del PP sobre el nomenament de l'exministre com a directiu del Banc Mundial. El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, creu que des d'un punt de vista legal el nomenament de Soria es pot defensar, però entén que molts ciutadans no ho entenguin i el cas provoqui polèmica. Per això demana al govern espanyol que doni totes les explicacions que calgui.

"És difícil entendre aquest nomenament? Probablement per a molta gent, sí. Aquesta polèmica existeix? Evidentment, sí. El govern ha de donar explicacions? Evidentment, sí. Hi ha vegades que tens tota la raó però quan mires cap enrere la gent no et segueix. Evidentment, aquesta decisió necessita explicacions addicionals.

El presidenciable del PP a les eleccions gallegues creu que és imprescindible que el ministre d'Economia en funcions expliqui per què el govern espanyol ha proposat Soria per ocupar el càrrec de director executiu al Banc Mundial. 

I, fiinalment, el ministre d'Economia en funcions donarà explicacions d'aquesta designació al Congrés, tot i que no ho farà de la manera com ho demanava l'oposició. I és que De Guindos en donarà explicacions en una compareixença que no serà com a conseqüència de les peticions que han fet PSOE, Podem i Ciutadans, sinó que aprofitarà una compareixença ja prevista a la cambra baixa per informar de la reforma de l'impost de societats.

Per aquest càrrec, Soria cobraria 226.000 euros anuals. L'exministre va dimitir per la seva implicació en l'escàndol dels "papers de Panamà".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut