Manifestació de guionistes i d'actors en vaga, el 13 de setembre a Los Angeles (Reuters)

Principi d'acord dels guionistes de Hollywood per posar fi a la vaga 5 mesos després

Els actors, que continuen en vaga, esperen que l'acord de les productores amb els guionistes els faciliti les negociacions

RedaccióActualitzat

Principi d'acord aquest diumenge entre el Sindicat de Guionistes dels EUA, el WGA, i la patronal dels productors de cine i televisió, que obre la porta a posar fi a la vaga que fa 146 dies que dura.

El sindicat, que representa 11.500 guionistes de cinema i televisió, diu que el que s'ha aconseguit és "excepcional" perquè aborda tots els aspectes clau de la negociació.


"Millores i protecció significatives"

També que inclou "millores i protecció significatives" per als guionistes, tot i que encara estan treballant en la redacció final i que aquest dimarts els guionistes votaran si l'accepten.

Els responsables del sindicat ho han celebrat a les xarxes socials agraint el suport rebut durant els gairebé 5 mesos que porten de vaga:

"El principi d'acord ha estat possible gràcies a la solidaritat durant aquest temps dels membres del WGA i el suport extraordinari dels nostres germans sindicals, que han estat amb nosaltres més de 146 dies."


A la vaga, s'hi va arribar el 2 de maig després de 6 setmanes de negociacions infructuoses entre el WGA i l'AMPTP, que agrupa vuit gegants: Netflix, Amazon, Apple, Disney, Warner, Universal, Paramount i Sony.

Els guionistes reclamaven millors condicions laborals, que es reguli l'ús de la intel·ligència artificial aplicada als guions i que els paguin els "drets residuals" per les reemissions.

Manifestació dels guionistes nord-americans davant les oficines de Netflix a Los Angeles (Reuters/Mike Blake)(Reuters/Mike Blake)

Els actors celebren el principi d'acord dels guionistes

Si ara hi ha acord i es desconvoca la vaga, quedarà pendent de resoldre l'altra gran mobilització sindical de l'audiovisual dels EUA: la vaga d'actors, que va començar a principis de juliol amb reivindicacions similars.

Agrupats al sindicat SAG-AFTRA, els actors han celebrat el principi d'acord amb els guionistes i ara han dit que volen analitzar-lo per fer-lo servir de base per continuar negociant amb els productors:

"I seguim disposats a reprendre les nostres pròpies negociacions amb l'AMPTP tan bon punt estiguin disposats a participar en les nostres propostes d'una manera significativa.


Negociacions aturades amb els actors

Però ara mateix no hi ha cap mena de negociació entre actors i productores. De fet, no hi ha hagut cap contacte entre les dues parts des del 12 de juliol, quan van decidir anar a la vaga.

Els actors reclamen sous mínims, compensacions pels visionats en streaming i també que no es faci servir intel·ligència artificial per substituir-los en cap cas.

El SAG-AFTRA representa 160.000 actors de cinema i televisió, dobladors i altres professionals. Feia 63 anys que als EUA no coincidien una vaga de guionistes i una d'actors.

Pèrdues enormes per les dues vagues

Les dues vagues han aturat la majoria de produccions de cinema i sèries de televisió i plataformes als Estats Units, un ajornament que es preveu que comportarà pèrdues multimilionàries.

També ha endarrerit estrenes previstes per a aquesta tardor, com és el cas de les produccions "Dune: segona part", de Denis Villeneuve, o "Challengers", de Luca Guadagnino.

Una de les màximes preocupacions dels guionistes és que els estudis facin servir intel·ligència artificial per escriure guions i que ells hagin de revisar-los després per un preu més baix que ara.

També que els sistemes d'intel·ligència artificial s'entrenin amb guions seus, cosa que consideren robatori de la propietat intel·lectual.

Imatge del cartell amb les lletres de Hollywood a les muntanyes Los Ángeles, Califòrnia
El mític cartell de Hollywood (REUTERS/Mike Blake)

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsCinemaIntel·ligència artificial
Anar al contingut