Un mural a la ciutat índia de Jammu denuncia els nombrosos casos de violacions de menors al país. Reuters
Calcuta

Pena de mort a l'Índia per als violadors de nens menors de 12 anys

El govern indi aprova aplicar la pena de mort als violadors de menors després de dos casos que han sacsejat l'opinió pública

RedaccióActualitzat

El govern indi ha aprovat una reforma legal per imposar la pena de mort als violadors de nens menors de 12 anys. També s'incrementa la pena mínima per un delicte de violació, que passa dels 7 als 10 anys, i que pot arribar als 20 anys de presó quan les víctimes tenen entre 12 i 16 anys.

La decisió del consell de ministres està pendent de ratificació pel president del país, Ram Nath Kovind, que s'espera que ho faci en els pròxims dies.

En l'actualitat, el Codi Penal de l'Índia contempla la cadena perpètua com la pena màxima per agressió sexual amb agreujant si la víctima és menor d'edat. La llei va entrar en vigor el 2012 després de la brutal violació en grup a una nena en un autobús

 

 

El canvi en la legislació arriba després de massives protestes per dos casos de violació. El cas que més ha consternat la societat de l'Índia és el d'una nena musulmana de vuit anys, pertanyent a la comunitat bakarwal. La nena la van segrestar, la van violar en grup i finalment la van assassinar al Caixmir.

Els fets van passar al gener, però no s'han fet públics fins fa una setmana. Les autoritats del Caixmir van amagar el cas com a part d'una conspiració contra aquesta minoria nòmada. Ara s'han detingut vuit persones com a presumptes autors del crim. Quatre dels detinguts són membres de les forces de seguretat.

 

 

El segon cas que ha sacsejat l'opinió pública india és la mort, després de rebre una pallissa, del pare d'una nena menor de 16 anys que va ser violada el juny del 2017. La familia acusava de la violació un parlamentari membre del partit al govern d'Uttar Pradesh.

A més d'incrementar la pena màxima per aquest tipus de crim, el govern de l'Índia exigeix a l'Oficina Nacional de Registres del Crim que mantingui una base de dades nacional i un perfil de delinqüents sexuals. Aquestes dades es compartiran amb els estats i territoris de la Unió per rastrejar, supervisar i investigar, i per verificar d'antecedents per part de la policia.

 

 

Defensors dels drets humanes critiquen la reforma

Les organitzacions defensores dels drets humans a l'Índia han criticat que es recuperi la pena de mort i defensen que el govern haurìa d'assegurar que s'aplica la llei contra els violadors.

Amnistia Internacional a l'Índia ha qualificat "d'exabrupte" la reforma legal que recupera la pena de mort i assegura que distreu l'atenció de la "pobra aplicació de lleis sobre violació i protecció de menors".

A l'Índia, els delictes contra els nens s'han duplicat en tres anys i gairebé la meitat de les 39.000 violacions que es van denunciar al país l'any 2016 van ser a menors.

Segons xifres del Ministeri de Justícia indi, més de 100.000 denúncies per violacions estan encara pendents de judici.

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut