Un home va en patinet elèctric per Tarragona en una zona de vianants
Els patinets elèctrics no poden circular per la vorera ni en zones de vianants

Patinets elèctrics: multes de 1.000 euros amb els nous criteris de la DGT

Conduir borratxo un patinet elèctric, parlant pel mòbil, escoltant música amb auriculars o anant per la vorera pot ser sancionat

Laura GalánActualitzat

De patinets elèctrics, cada cop n'hi ha més pels carrers i, sovint, la convivència entre els usuaris d'aquests vehicles i els vianants no és senzilla. Per ara no hi ha cap normativa general que reguli l'ús dels anomenats vehicles de mobilitat personal (VMP), però els agents del trànsit en demanen una per saber com actuar davant de situacions que afecten, sobretot, col·lectius vulnerables.

Per això la Direcció General de Trànsit ha publicat una instrucció transitòria amb criteris que puguin aclarir com ha de ser l'ús dels VMP adreça tant als usuaris com als ajuntaments i a la policia.

Aquesta instrucció haurà de servir fins que a Unió Europea publiqui la normativa que ara mateix està debatent.

D'entrada defineix que un vehicle de mobilitat personal és un vehicle d'una o més rodes, d'una sola plaça, i que el mou amb motor elèctric. La velocitat màxima ha de ser entre els 6 i els 25 quilòmetres per hora. Els que no sobrepassen els 6 quilòmetres per hora són considerats joguines.

A aquests vehicles, per ara, no se'ls exigirà autorització per circular ni per conduir, ni tampoc no necessiten assegurança.

Però la DGT considera que els conductors han de tenir uns comportaments adequats a l'hora de circular que si no els compleixen poden ser multats.


Multes de 1.000 euros

Les persones que es traslladen amb aquests vehicles tenen l'obligació de sotmetre's a les proves d'alcohol i drogues i, en cas de sobre passar la taxa permesa, poden ser sancionat amb 1.000 euros.

No poden parlar per mòbil si l'agafen amb la ma. Tampoc no poden portar cascos o auriculars. Tenen prohibit circular per voreres i zones de vianants. A la nit han de portar llum o portar peces reflectores perquè pugin ser vistos per la resta de conductors. Per cada una d'aquestes infraccions poden ser multats amb 200 euros.

Si en el vehicle hi porten alguna altra persona hauran de pagar una sanció de 100 euros.

Pel que fa l'ús del casc i altres elements de protecció, depèn de l'ordenança de cada municipi, però pot ser multat també amb 200 euros.

En la seva instrucció la DGT adverteix que si aquests vehicles poden superar els 25 quilòmetres per hora, bé perquè ho permet de fàbrica o bé perquè ha estat manipulat, el conductor serà denunciat i haurà de pagar 500 euros.

 

Segons el subdirector de Normativa de la DGT, Javier Villalba, aquesta instrucció serveix per "donar criteris", però cada ajuntament ho pot aplicar en funció de les seves ordenances municipals.

De fet, a Catalunya, ja són uns quants els ajuntaments que han regulat d'alguna manera la circulació dels patinets. Barcelona en va ser pionera i va establir, per exemple, que només poden circular pel carril bici.

 

 

ARXIVAT A:
Mobilitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut