Pagesos es treuen el permís d'armes per matar els senglars que els furguen els camps

Una seixantena de pagesos gironins ja han fet el pas assessorats per Unió de Pagesos, que rep sol·licituds d'arreu del país

RedaccióActualitzat

Les destrosses de cultius per part de senglars són un fenomen cada vegada més habitual i per això també són més els pagesos que demanen la llicència d'armes per foragitar-los dels seus conreus.

Per fer-ho, s'examinen amb els agents rurals i obtenen la llicència de caça. Unió de Pagesos ja n'ha assessorat una seixantena a comarques gironines i està rebent consultes de tot arreu.


Camps destrossats

Un exemple de les destrosses que poden arribar a fer els senglars és el camp del Rafel García de Pont de Molins, a l'Alt Empordà.

A principis de novembre, els senglars li van fer malbé trenta-tres hectàrees de raigràs i cereal que havia fet per a les seves ovelles.

"Això no s'acaba mai més", lamenta. I és que ho va tornar a sembrar, però li han tornat a gratar tot. A més, recorda que tornar a sembrar amb el preu del gasoil te "un cost que no es pot pagar".

el pagès comprova com han tornat a remoure la terra del camp
García havia replantat el camp, però se l'ha tornat a trobar potes enlaire (CCMA)

La difícil convivència entre pagesos i senglars ve de lluny, però, els darrers anys, les destrosses als cultius són tan freqüents que la pagesia ha decidit passar a l'acció.

Narcís Poch, coordinador territorial d'Unió de Pagesos a les comarques de Girona, explica que rebien moltes consultes dels pagesos interessant-se per la legislació vigent i per la possibilitat de fer-se caçadors "per poder defensar les finques" en cas d'"atac":

"De la mateixa manera que, si et surt herba, tens una eina per treballar-ho, tenir la llicència d'armes i de caça et permet actuar quan hi ha danys dels senglars."

Unió de Pagesos ha assessorat més de seixanta agricultors per obtenir la llicència de caça. Han hagut de fer un curs amb els agents rurals sobre seguretat i normativa, passar un psicotècnic i ara estan estudiant per fer l'examen teòric i pràctic.

Albert Puigdemont, del mas la Coromina de la Vall d'en Bas, explica que ho ha fet malgrat que no és caçador ni tenia ganes de treure's el permís d'armes:

"M'hi he vist una mica obligat perquè ens fan molta destrossa als camps. Quan ho veus, et fan venir ganes d'agafar dos o tres ramaders i veure si conjuntament amb els caçadors podem ajudar a fer una batuda. És una manera de fer front que no et facin mal al cultiu."

Malgrat obtenir la llicència, els pagesos no podran actuar en solitari, sinó que necessitaran el permís del vedat de caça i dels agents rurals abans de fer una batuda.

 

ARXIVAT A:
AgriculturaRamaderia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut