Netanyahu torpedina una possible treva a Gaza insistint que Israel atacarà Rafah

El primer ministre israelià descarta aturar la guerra sense haver aconseguit tots els objectius, inclosa la repatriació dels ostatges retinguts per Hamas

Redacció/AgènciesActualitzat

Israel llançarà la incursió terrestre contra la ciutat de Rafah hi hagi o no una treva a Gaza. Així de rotund ha estat el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que ha dit que descarta del tot la idea d'aturar la guerra sense haver aconseguit tots els objectius.

"Entrarem a Rafah perquè no tenim cap altra opció. Destruirem els batallons que hi té Hamas. Completarem tots els objectius de la guerra, inclosa la repatriació dels nostres segrestats."

Netanyhau s'hi ha referit mentre Hamas estudia l'última proposta d'alto el foc i a les portes de la visita del secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, que ja ha aterrat a Tel-Aviv i amb qui es reunirà aquest dimecres.

Els Estats Units confiaven que la treva paralitzés els plans de l'exèrcit d'intervenir a Rafah, però Hamas encara no ha respost a l'última proposta d'alto el foc feta per Israel. Una oferta molt generosa, segons els mediadors, que inclou una treva de sis setmanes i l'alliberament d'ostatges israelians i presos palestins.

Les declaracions de Netanyahu, però, torpedinen aparentment la possibilitat d'un acord. Poden respondre a una tàctica negociadora per posar més pressió als islamistes, o ser un gest per mirar de tranquil·litzar els sectors més ultres del seu govern, que amenacen de trencar la coalició si renuncia a Rafah.

Alhora, la decisió de Netanyhau d'atacar Rafah suposa un gerro d'aigua freda per als palestins de Gaza i per als familiars dels ostatges amb qui el primer ministre israelià s'havia reunit hores abans, confiats que una treva permetria alliberar alguns dels 130 segrestats.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, s'ha reunit amb familiars i víctimes de l'atac del 7 d'octubre (EFE/Govern d'Israel)

Bona part de la comunitat internacional, inclosos els Estats Units, ha advertit que una ofensiva contra Rafah suposaria una catàstrofe humanitària encara més gran al sud de la Franja. Prop d'un milió i mig de palestins, la majoria desplaçats, viuen des de fa mesos en condicions precàries en aquesta ciutat fronterera amb Egipte.
 

Netanyahu desacredita el Tribunal Penal Internacional

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha carregat contra el Tribunal Penal Internacional davant la possibilitat que emeti aquesta setmana ordres de detenció contra ell;, el ministre de Defensa, Yoav Gallant, i el cap de l'exèrcit, per suposats crims de guerra contra civils palestins a Gaza.

Netanyahu ha assegurat que aquest tribunal no té autoritat sobre Israel i ha afirmat que qualsevol acció contra els seus dirigents seria un escàndol històric i una mostra d'antisemitisme.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsIsraelGuerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut