Barcelona

Montilla a Zapatero: "Això no pot continuar així"

"Això no pot continuar així." Aquesta és l'exigència que va traslladar telefònicament el president José Montilla a José Luis Rodríguez Zapatero dimecres arran de la greu crisi ferroviària de les obres de l'AVE, segons publica el diari "La Vanguardia". Era el mateix dia que el president de la Generalitat es negava a demanar la dimissió de la ministra Magdalena Álvarez, a la qual consideren responsable de tot aquest gran desastre. Ella, en canvi, creu que són els seus col·legues socialistes catalans els que li estan buscant la ruïna política. El desgast polític a causa del desori ferroviari va a més i, segons una enquesta de la Generalitat, el transport és la segona preocupació social.

Actualitzat
La tensió política contra els governs català i espanyol no para de créixer, a pocs mesos de les eleccions generals. Entre els socialistes catalans es defensa la decisió de Montilla de no demanar públicament la dimissió de la ministra de Foment, que sí que han demanat la resta de socis del govern, però en privat la indignació amb ella és immensa i arriba també a algun membre del Consell de Ministres i del Consell de Govern.

Acusen Álvarez de prendre decisions sense comunicar-ho a la Generalitat i, en moltes ocasions, sense conèixer la realitat del servei o la complicació que suposa aplicar alguna mesura, com la gratuïtat dels bitllets. Acusacions de manca d'informació, doncs, i d'absència total d'autocrítica, cosa que porta a la curiosa situació que sigui el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, qui hagi sortit a demanar disculpes.

Per la seva banda, però, la ministra acusa els socialistes catalans d'insolidaris i creu que són ells els que li estan buscant la ruïna política. Sigui com sigui, l'alarma al PSC i al PSOE és doble, perquè el caos afecta una comarca, el Baix Llobregat, de suport majoritari als socialistes i on la segona força política és el Partit Popular.

Indignació entre els ciutadans

I mentre el neguit, tant a la plaça de Sant Jaume com a La Moncloa, és cada vegada més evident, el sentiment entre els usuaris i ciutadans és d'indignació davant del col·lossal col·lapse de trànsit viscut aquest dijous per milers de conductors com a resultat d'una mesura que avui es manté amb algunes correccions i que ha provocat noves retencions, de fins a 10 quilòmetres, a diferents punts de la C-31 com Gavà o Vilanova. Escarmentats per les retencions, alguns conductors han agafat la C-32 que durant el matí ha registrat cues de fins a 8 quilòmetres.

Segons la darrera enquesta de la Generalitat, feta abans de l'última crisi, creix la desafecció cap als polítics en general, i els ciutadans ja consideren les infraestructures com el segon problema més important, només superat per l'habitatge. El 44% dels catalans creuen que això no hi ha cap partit polític capaç de resoldre-ho.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut