Un mural a favor del grup Wagner en un carrer de Belgrad (Marko Djurica/Reuters)

Malestar a Sèrbia perquè Wagner hi recluta mercenaris per a la guerra: "No ens feu això"

L'agència paramilitar russa ho nega mentre que el president serbi critica el seu històric aliat

Polèmica a Sèrbia pels intents de la controvertida agència russa de mercenaris de guerra Wagner de reclutar voluntaris en aquest país per anar a lluitar a Ucraïna. El  grup paramilitar, amb vincles amb l'extrema dreta, ho ha fet, com a mínim, a través d'un anunci en el canal en serbi de l'emisora estatal russa RT.

Davant d'aquest fet, el president serbi, Aleksandar Vucic, ha corregut a donar explicacions, tot criticant les intencions dels "seus amics" russos.

"Per què feu això a Sèrbia? Per què convoqueu des de Wagner la gent de Sèrbia si sabeu que és contrari a les nostres normatives?"

El president serbi, Aleksandar Vucic (Marton Monus/Reuters)

I és que la legislació sèrbia prohibeix als seus ciutadans participar en conflictes bèl·lics en altres països i, de fet, alguns ciutadans serbis ja van ser jutjats i condemnats per lluitar al costat de les forces russes a Ucraïna el 2014.

Ara, advocats i organitzacions pacifistes sèrbies ja han presentat denúncies penals contra l'ambaixador rus i contra el cap de l'Agència d'Informació i Seguretat de l'Estat (BIA) de Sèrbia pels presumptes intents de reclutament.


Wagner ho nega

Per la seva banda, el cap del grup de mercenaris russos, Ievgueni Prigojin, ha assegurat que ningú de la seva organització ha estat a Sèrbia i que tampoc hi ha ciutadans serbis a les seves files en aquests moments. "Són rumors sense fonament", ha assegurat Prigojin.

La seu del grup Wagner, inaugurada recentment, a Sant Petersburg (Igor Russak/Reuters)

Algunes fonts apunten que mercenaris d'aquest grup haurien estat presents, també, als recents bloquejos de carreteres organitzats per la minoria sèrbia de Kosovo per denunciar "les polítiques discriminatòries" del govern kosovar.

Fa poques setmanes el líder opositor rus, Aleksei Navalni, empresonat des de l'any 2021, va denunciar que el fundador del grup de mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, havia visitat la seva presó per reclutar condemnats i enviar-los a lluitar al front d'Ucraïna

La posició sèrbia respecte a la guerra

Sèrbia és un aliat tradicional de Rússia i ha acollit milers de russos des que va començar la guerra. Tot i això, cap dels principals partits polítics serbis ha donat suport al Kremlin en la invasió d'Ucraïna.

Un mural a Belgrad del grup Wagner fet per una organització sèrbia prorussa d'extrema dreta (Marko Djurica/Reuters)

La posició oficial respecte a la guerra és prou ambigua. Sèrbia ha votat de manera reiterada a favor de les resolucions de les Nacions Unides que condemnen l'agressió russa, tot i que de moment és l'únic país europeu que no s'ha sumat a les sancions contra el Kremlin.

Com a conseqüència d'aquesta posició poc clara, el Parlament Europeu ha aprovat una resolució --la segona, ja-- on demana la suspensió de les negociacions d'adhesió de Sèrbia a la Unió Europea.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut