Els acusats només han respost a les preguntes de la seva advocada (ACN/Laura Busquets)

Llibertat provisional per als 4 independentistes acusats de voler boicotejar la Vuelta

Se'ls imposa una ordre d'allunyament de la prova esportiva al seu pas per Catalunya

RedaccióActualitzat

La jutge de Solsona ha decretat llibertat provisional per als quatre detinguts per voler boicotejar la Vuelta ciclista, i els ha imposat una ordre d'allunyament d'un mínim de 500 metres de les etapes d'aquesta prova esportiva al seu pas per Catalunya.

Segons informa aquest dilluns el TSJC, la causa s'ha obert per quatre delictes: desordres públics, contra la seguretat viària, pertinença a grup criminal i contra el medi ambient.

Els acusats, que només han respost a les preguntes de la seva advocada, van ser detinguts dissabte passat per la Policia Nacional davant la sospita que estaven preparant actes contra la Vuelta, que aquest dilluns recorre la comarca del Solsonès en la tercera etapa, que va de Súria, al Bages, a Arinsal, Andorra.

Les quatre persones arrestades van ser conduïdes fins a la comissaria de la Policia Nacional de la Verneda de Barcelona, on han passat les dues últimes nits, fins que aquest dilluns han passat a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Solsona.

La nit de dissabte a diumenge diversos agents van escorcollar els domicilis dels detinguts durant quatre hores i ells hi eren presents. Els agents van endur-se material informàtic.


"És una vergonya"

L'advocada d'Alerta Solidària que els representa, Eva Pous, ha qualificat de "vergonya" la resolució de la jutge i ha assegurat que la recorreran, així com l'ordre del secret de sumari.

"La sorpresa avui ha estat saber que ahir van acordar el secret de sumari, entenem que no té cap justificació", ha dit al considerar que vulnera el dret a defensa perquè no saben exactament de què se'ls acusa. "La jutge ens ha negat tenir accés a l'expedient", ha recalcat.

També ha interpretat aquesta operació com un atac al dret de protesta:

"És una vergonya que es permeti celebrar la Volta als Països Catalans i que la judicatura prohibeixi que les persones hi mostrin el seu rebuig."

Per Pous, "és una mostra més de la relació entre la Policia Nacional i tots els estaments de l'Estat per fer veure la farsa que aquí no hi ha conflicte i que tothom se sent còmode en una situació política, que no hi hagi cap dissidència".


Concentració a Solsona

Aquest dilluns al matí diverses desenes de persones s'han concentrat davant dels jutjats de Solsona, a la plaça Major de la ciutat, per demanar la llibertat dels detinguts.

Un dels vehicles policials durant l'arribada dels detinguts a Solsona (ACN/Laura Busquets)

Els manifestants han exhibit una gran pancarta sota el lema "Llibertat detinguts" i diverses estelades.

Al vespre s'ha convocat una altra concentració de suport a la plaça Major de Vic.

Segons va detallar el portaveu d'Alerta Solidària, Martí Majoral, les persones que han estat detingudes són "independentistes", "homes adults" i d'Osona. Concretament de Vic, Centelles, Calldetenes i Tavèrnoles.

ARXIVAT A:
PolicialJudicialPolicia Nacional
Anar al contingut