Fotografia de satèl·lit de l'iceberg A23
L'A23 ocupa 4.000 km quadrats, quaranta vegades la superfície de Barcelona (Reuters)

L'iceberg més gran del món entra en moviment després de més de 30 anys encallat

La massa de glaç es va desprendre d'una plataforma de gel l'any 1986, havia quedat encallat prop de la costa antàrtica i ara es dirigeix cap al nord, impulsat per vents i corrents

RedaccióActualitzat

Després de 35 anys encallat al mar de Weddell, un iceberg que el 1986 va separar-se de la costa antàrtica ha començat a moure's en direcció a l'Atlàntic Sud. L'A23 és l'iceberg més gran del món, amb una superfície de 4.000 kilòmetres quadrats -tres vegades la de la ciutat de Nova York-, i 400 metres de profunditat.

Fa 37 anys es va desprendre de la plataforma de gel Filchner-Ronne, ubicada a l'Antàrtida Occidental, però poc després va quedar embarrancada quan la seva base va quedar ancorada al fons del mar. En aquell moment, hi tenia instal·lada una estació de recerca soviètica i l'URSS va enviar una expedició per retirar l'equip de la base, anomenada Druzhnaya 1, per evitar que es perdés.

Fotografia de satèl·lit de l'iceberg A23
Els vents i els corrents han accelerat el moviment de l'A23 (Reuters)

Segons ha explicat a la BBC, Andrew Fleming, expert en teledetecció del British Antarctic Survey, ell mateix va detectar-ne el primer moviment l'any 2020: "Vaig preguntar a alguns companys si creien que algun canvi en la temperatura de l'aigua podria haver provocat el desplaçament, però el consens és que li havia arribat l'hora."

Els investigadors creuen que el més probable és que amb el temps s'hagi aprimat lleugerament i això li ha permès desencallar-se.

Els vents i els corrents han accelerat el seu moviment i, segons revelen les imatges de satèl·lit recents, ara es troba a l'extrem nord de la Península Antàrtica. Els científics del British Antarctic Survey en segueixen la trajectòria de prop:

 

Cap a on es dirigeix l'iceberg?

"És molt estrany veure un iceberg d'aquesta mida en moviment", ha explicat a Reuters el glaciòleg del BAS Oliver Marsh. A mesura que guanyi força, l'A23 serà impulsat pel corrent circumpolar antàrtic i això el canalitzarà cap a l'oceà Antàrtic per un camí conegut com el "carreró dels icebergs" on suren altres masses glaçades d'aigua dolça.

És possible que quedi aturat a l'illa Geòrgia del Sud, un fet que seria problemàtic per la vida silvestre de l'Antàrtida, on milions de foques, pingüins i aus marines es reprodueixen. Si queda encallat a les seves aigües, l'A23 podria impedir l'accés d'aquests animals a les aigües del voltant, de les quals s'alimenten.

Una altra opció és que li passi el mateix que a l'A68, un iceberg que amenaçava amb el mateix el 2020 i que finalment es va trencar en trossos més petits.

Tot i això, una massa de glaç d'aquestes dimensions té potencial per sobreviure durant força temps a l'oceà austral, encara que aquest sigui molt més càlid, i, segons Marsh, "podria avançar més cap al nord, en direcció a Sud-àfrica", on podria dificultar el transport marítim.

L'A23 és també un dels icebergs més antics.

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut