"Una economia que pot aguantar milers de sancions"
"Una economia que pot aguantar milers de sancions", un dels aspectes que remarca el vídeo

"L'hivern s'acosta", l'eslògan del controvertit vídeo que Rússia adreça a Occident

Polèmica a les xarxes per una campanya del govern rus on diuen que és hora d'anar a viure a Rússia per "l'aigua i l'electricitat barates" o "les dones boniques"

Actualitzat

Això és Rússia: "Cuina deliciosa, una història rica..." Sembla un inici de campanya turística convencional, amb imatges aèries de postal i frases que volen ser eslògans amb ganxo per convèncer els visitants.

A mesura que el vídeo avança, però, es fa més evident un to de sarcasme o, fins i tot, de provocació. La mateixa locució de la veu en off de la peça, compartida a les xarxes per l'ambaixada russa a Espanya, sembla escollida per tenir un aire burleta.

"Gas, aigua i electricitat barates, taxis i repartidors barats" continua enumerant la lletania de la veu en off, que ho combina amb altres "riqueses nacionals": el sòl fèrtil, la literatura mundialment famosa, el ballet, l'arquitectura... o el vodka.

I la rematada final: "És hora de venir a Rússia. No trigueu. L'hivern s'acosta". Un "Winter is coming" al més pur estil "Joc de trons".

 

En un altre moment, es posa èmfasi també en l'hivern sense gas a què es pot enfrontar Occident: "Una economia que pot aguantar milers de sancions", presumeix el locutor.

I encara un altre detall: la imatge inicial correspon al detall d'un monument on s'aprecien la falç i el martell de l'antiga Unió Soviètica i el nom d'Ucraïna, coneguda com "la petita Rússia". Tota una declaració d'intencions.

El vídeo, que s'ha difós ràpidament per les xarxes, ha generat polèmica en molts aspectes. Un dels més comentats, és pel fet que coincideixi la referència a les "dones boniques", que serveixen com a simples objectes de reclam, amb l'aparició a la pantalla de dues nenes petites.

Altres "atractius" per viatjar fins al país presidit per Vladímir Putin que exposa el vídeo són els "valors tradicionals, l'hospitalitat" i el "cristianisme". Ortodox, s'entén.

El vídeo també fa gala de l'absència de "cultura de cancel·lació" que les autoritats del país consideren que hi ha a Rússia. Un aspecte àmpliament discutit per molts internautes, que han fet escrits on recorden com es reprimeixen els drets dels opositors polítics.

També hi reaccionen amb desacord les persones del col·lectiu LGTBIQ+, entre altres minories durament penalitzades. Un dels usuaris diu: "Si ets gai a Rússia, sens dubte seràs cancel·lat, sobretot si ho mostres".

 

Diversos usuaris de les xarxes socials, especialment a Twitter, s'han fet creus que el vídeo sigui real. Molts estaven convençuts que era una paròdia. Altres, directament el qualifiquen d'una "obra mestra del troleig".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut