Foto de família del debat de 3Cat
El debat de 3Cat tampoc va servir per aclarir possibles aliances postelectorals

Les línies vermelles dels pactes postelectorals: dels vetos creuats al no a l'extrema dreta

El veto mutu de PSC i Junts+ se suma a l'ambigüitat d'ERC, mentre Comuns i CUP reclamen als altres que es mullin

Les majories absolutes fa temps que han quedat enrere a Catalunya i, per tant, caldrà pactar si es vol evitar el bloqueig després de les eleccions d'aquest diumenge. La campanya que acaba aquesta nit no ha servit per aclarir quines aliances en poden sortir, sinó que més aviat el que hem sentit són les línies vermelles.

Dels vetos creuats entre socialistes i Junts+ a l'ambigüitat d'ERC, amb un Pere Aragonès que rebutja pactar si no és per ser president, malgrat que les enquestes li pronostiquen un segon o tercer lloc. I Comuns Sumar i CUP, que reclamen a PSC i Junts+, precisament, que diguin quines són les seves intencions.

De tot plegat, l'únic clar és el veto de tots ells a l'extrema dreta, tant a Vox com a Aliança Catalana, si entra.

Pel que fa al PP, que no ha signat aquest document, ha admès que podria pactar per evitar un govern independentista.

 

Vetos mutus malgrat els nombrosos governs locals de PSC i Junts

Els vetos creuats entre PSC i Junts+ han marcat novament la campanya dels candidats, malgrat els nombrosos pactes que mantenen en el món local.

Apostant pel canvi i disposat a pactar, Salvador Illa ha tancat la porta a la investidura de Carles Puigdemont, però veu possible un pacte transversal --amb ERC i Comuns, per exemple-- i fins i tot governar en solitari.  

"Em presentaré a la investidura per ser president de la Generalitat, i en cap cas contemplo, per descomptat que no, donar suport a una investidura del senyor Puigdemont."

I és que si els resultats són ajustats i les sumes no surten perquè no s'arriba als 68 escons, que és el que marca la majoria absoluta al Parlament de Catalunya, les línies vermelles s'hauran de començar a desdibuixar.

Tot plegat, estratègies perquè després de la nit electoral les formacions tinguin prou marge de maniobra, malgrat que Puigdemont ho ha deixat clar:

"Una persona que s'ha manifestat al costat de Vox, del PP, que ha pactat amb el PP l'alcaldia de Barcelona, no ens pot fer creure que tingui una altra opció de governar."

Davant unes enquestes que situen Illa com a guanyador i Puigdemont com a segona força, Puigdemont veu "perfectament possible que qui no quedi primer, si rep prou suports, pugui liderar un govern fort".

Aragonès, ni vicepresident ni conseller

Pere Aragonès, que aspira a mantenir l'hegemonia dins el bloc independentista, ha manifestat que no vol estar en un govern si no n'és ell el president. Només es plantejaria la possibilitat de ser cap de l'oposició si el govern el conformen PSC i Junts, un extrem que cap dels dos partits ha expressat.

La líder dels Comuns, Jéssica Albiach, ha dit que estan disposats a un govern d'esquerres amb PSC i ERC, però demana a Illa què pensa fer:

"Jo crec que l'electorat progressista mereix saber amb qui vol fer govern el senyor Illa, i si no, estarà bloquejant el pròxim govern."

I la CUP, per la seva banda, vol saber quines són les intencions de Puigdemont. Així ho expressava la seva número u, Laia Estrada:

"Esperàvem que Puigdemont aclarís si venia a esmenar la política que havia fet Junts [...], i ens ha quedat clar que vol tornar com a president de la Convergència 2.0."

 

L'única certesa: no amb l'extrema dreta

Vistes encara les incògnites, el que sí que ha quedat clar és que hi haurà veto a l'extrema dreta. Una línia vermella que PSC, Esquerra, Junts+, CUP i Comuns no estan disposats a traspassar.

Fa dos dies socialistes i Junts+ es van unir a un pacte que van subscriure els altres tres partits fa dues setmanes, en què es comprometen a no pactar amb l'extrema dreta, ni amb Vox ni amb Aliança Catalana, si obté representació al Parlament en les eleccions del 12 de maig.

"Si l'extrema dreta obté representació, no hi col·laborarem de cap manera; farem tot el possible per impedir els seus intents de fer servir les institucions democràtiques per atacar els drets de les persones", diu el document, que porta el títol "Declaració contra el racisme i l'extrema dreta de les candidatures a les eleccions del 12 de maig de 2024".

 

Juga aquí amb el pactòmetre per explorar totes les aliances possibles:

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontPere AragonèsSalvador IllaJéssica Albiach
Anar al contingut