Aragonès (ERC) assegura que no serà al govern si no és per ser president

Entrevista a Pere Aragonès, cap de llista d'ERC a les eleccions al Parlament del 12M

RedaccióActualitzat

El candidat d'ERC a les eleccions del 12-M, Pere Aragonès, ha assegurat que, en cas que Junts pugui arribar a governar pactant amb el PSC, exerciria de cap de l'oposició, encara que hagi guanyat les eleccions. Tanmateix, Aragonès ha dit que només formarà part d'un govern si és per ser president.

"La presidència de la Generalitat és una institució molt important a Catalunya. Qui ha ostentat la presidència, té una responsabilitat cap a la institució. Que una persona que ha estat president faci de vicepresident d'un altre govern crec que no reforça aquest sentit de la institució."

El candidat republicà no ha volgut parlar de pactes postelectorals a l'entrevista del programa "Els matins", però ha descartat rotundament qualsevol acord amb l'extrema dreta.

Això sí, s'ha mostrat obert a parlar amb tothom "si és per aconseguir les bases d'un referèndum reconegut per l'Estat, un finançament singular per acabar amb el dèficit fiscal i reforçar l'estat del benestar i la llengua catalana".

Preguntat per un possible tripartit, ha assegurat que el candidat Salvador Illa està lluny d'aquests plantejaments. 

"El PSC està molt lluny. Ja no és aquell PSC de matriu catalanista. Bona part ha desaparegut. Ho veiem, fins i tot, amb els lapsus del candidat, quan parla de 'Lérida' o del 'Bajo Llobregat'." 

Aragonès ha negat el possible escenari de repetició electoral i ha assegurat que espera uns resultats clars aquest diumenge.

"Cal bastir majories. Des d'ERC, hem demostrat la nostra voluntat d'arribar a acords. Fa tres anys vam estar a punt de repetir eleccions perquè Junts, que no liderava el bloc independentista, va estar jugant fins a l'últim minut."

Sobre la proposta de finançament singular per recaptar tots els impostos des de Catalunya, Aragonès diu que s'ha d'adaptar a les necessitats de Catalunya i no pot estar condicionat per les d'altres territoris. El candidat ha recriminat que per a Puigdemont no ha estat una prioritat, mentre que sí que ho ha estat per a ERC, diu, al costat del traspàs de Rodalies i de l'amnistia, i ha assegurat que, si Illa és president, no hi haurà la mateixa capacitat negociadora amb Madrid.

Aragonès ha assegurat que, malgrat la flexibilització de les mesures de la sequera, "continuem en sequera". Davant les crítiques d'alguns experts que la decisió és precipitada, ha negat que s'hagi fet per càlcul polític en plena campanya. 

"Els embassaments estan per sobre del 25% de la seva capacitat. Hauríem de fer dos passos enrere i en fem només un. Vaig deixar clar que no podíem alleugerir restriccions ara per tornar-les a posar d'aquí a un mes."

Aragonès ha assegurat que les restriccions s'han aixecat de seguida que s'ha pogut i que s'ha tingut en compte que "l'esforç més gran l'han fet agricultors i ramaders", molts dels quals --ha explicat-- havien de decidir aquesta setmana si sembraven o no i, "cada setmana que passava, collita que es perdia".

Aragonès ha explicat que les tres potes de la política d'habitatge dels republicans són incorporar més habitatge protegit --fins a 10.125 pisos fins al 2026--, una bona regulació per limitar els preus del lloguer i limitar els lloguers turístics, i les ajudes d'emergència, com el lloguer per als joves i en el cas de desnonaments.

"L'increment del cost de la vida és un dels principals problemes de les famílies a Catalunya", ha assegurat, i, com que "el nivell de vida a Catalunya és més alt que a la resta de l'Estat", el candidat d'ERC aposta per potenciar la negociació col·lectiva que permeti anar cap al salari mínim de referència a Catalunya i intentar, des de la Generalitat, adoptar-lo, no només en els treballadors públics, sinó en els contractes que fa l'administració. 

Recupera l'entrevista que "El matí de Catalunya Ràdio" ha fet a Pere Aragonès, candidat d'ERC:

ARXIVAT A:
ERCPere AragonèsEleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut