Els candidats rebutgen parlar de pactes postelectorals

Crònica del tretzè dia de campanya electoral

RedaccióActualitzat

L'endemà del debat electoral de 3Cat els candidats han tornat a la rutina dels actes de campanya, però, com es va veure al debat, es resisteixen a parlar de quins pactes podrien fer entre ells a partir de diumenge.

Pere Aragonès, el candidat d'ERC, ha assegurat que si no segueix com a president de la Generalitat, no formarà part de cap govern ni com a conseller ni com a vicepresident. Només es plantejaria la possibilitat de ser cap de l'oposició si el govern el conformen PSC i Junts. Aragonès, a Tortosa, s'ha centrat a reivindicar la unitat de l'independentisme que Esquerra, diu, havia demanat en públic i en privat, a diferència d'altres partits, en referència a Junts i a Puigdemont.

Per la seva banda, Salvador Illa, del PSC, ha demanat pactes i acords davant del monument a Josep Tarradellas. També ha reclamat que no es bloquegi la seva investidura si pot ser president, bloqueig que ell no va practicar, diu, quan es va trencar el govern de Junts i Esquerra. El PSC ha sumat els exconsellers Miquel Sàmper i Santi Vila a la plataforma de suport a Illa. Els socialistes asseguren que el seu objectiu és poder formar un govern estable, progressista, amb perfils professionals no necessàriament del partit.

La candidata dels Comuns, Jéssica Albiach, li ha tornat a demanar a Illa amb qui vol fer govern. Els Comuns han fet una crida als indecisos perquè els votin a ells davant d'altres opcions d'esquerra. Albiach, en un acte al costat del ministre de Drets Socials, Pablo Bustinduy, ha assegurat que Esquerra no posa límits als macroprojectes, i que Illa pot acabar governant amb Puigdemont.

Junts s'ha refermat en la negativa de pactar amb l'extrema dreta, però dubta del que pugui acabar fent el candidat socialista, mentre que la CUP cada dia es veu més lluny de Puigdemont. El candidat de Junts s'ha mostrat convençut de guanyar les eleccions si els catalans surten en massa a votar diumenge i apel·la al vot útil a Junts per tornar a fer guanyar l'independentisme. Si és així, diu que el 12M podrien superar el PSC de Salvador Illa, favorit en els sondejos i la millor opció per Madrid.

Des de Reus, el municipi on viu la candidata Laia Estrada, la CUP ha fet una crida a mobilitzar el vot independentista i d'esquerres per aturar al PSC i Junts, dos partits que, diuen, comparteixen programa. Estrada ha carregat contra el que ha anomenat "la sociovergència de tota la vida" i s'ha reivindicat com l'única formació capaç de bastir una alternativa sòlida al Parlament i de no supeditar la seva agenda als interessos polítics de Madrid.

La seguretat, tema estrella de Vox. Ignacio Garriga retreu al candidat socialista que hagi anunciat el nomenament de Trapero abans d'explicar el seu model de seguretat.

El candidat de Ciutadans s'ha desplaçat fins al Tribunal Suprem, on ha dit que anhela la detenció de Puigdemont. Carrizosa i altres membres del partit com Jordi Cañas han exhibit una pancarta on es podia llegir el seu agraïment als jutges i fiscals per la feina feta contra el procés i també contra la llei d'amnistia que encara no s'ha aprovat.

I el candidat del PP, que ha rebut el suport del president gallec, el popular Alfonso Rueda, diu que tenir un mal finançament no és obstacle per abaixar impostos.

 

ARXIVAT A:
JuntsERCCsPSCComunsPPVoxEleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut