Societat

Les castanyes del Montseny tenen amo, alerten els propietaris dels boscos

Els responsables del parc natural i de l'explotació de castanyes han detectat comportaments incívics per part d'alguns dels visitants

Meritxell Carles Artime / Gemma Aragall TrepatActualitzat

Quan arriba el mes d'octubre els boscos del Parc Natural del Montseny s'omplen de gent. Alguns hi van per observar el canvi de colors del paisatge, d'altres hi van a buscar bolets... i n'hi ha que cullen castanyes. El castanyer és un arbre molt emblemàtic a Catalunya, no només pel seu fruit i la qualitat de la seva fusta, sinó també pels colors ataronjats que regala a la tardor. 

Els responsables del parc i també de l'explotació de castanyes que en fa el manteniment, però, han detectat comportaments incívics per part d'alguns dels visitants que perjudiquen les activitats econòmiques de les finques recuperades per al seu conreu. 

El mateix Parc Natural ho denunciava a Twitter i demanava als visitants unes conductes més cíviques

 

I és que el 80% del parc natural és propietat privada. Per tant, qui hi vulgui collir castanyes, sempre per a consum propi, ha de tenir el permís del propietari. Tampoc es poden sacsejar les branques dels castanyers o colpejar-les per fer caure les castanyes, ja que aquesta acció perjudica els castanyers. Només es poden collir les castanyes, ja madures, quan han caigut de l'arbre.

Joaquím Soler, responsable de Castanya de Viladrau, explica que pels camins pot passar tothom i admet que si la gent troba una castanya a terra la poden recollir: "Però si venen dues-centes famílies, poden ser, pel cap baix, 500 quilos de castanyes les que s'emporten i, a més, a part del camí la gent entra a les finques".

Antonio Álvarez, guarda forestal del parc, recorda que hi ha finques públiques on la gent pot "passejar i agafar alguna castanya d'una manera acurada"

"El que no pot ser és que, després de tot l'esforç de manteniment dels propietaris, vingui la gent i s'emporti sacs de castanyes."

L'explotació Castanya de Viladrau fa visites guiades per donar a conèixer les castanyedes, centenàries al Montseny, i la gran quantitat de productes que es poden extreure del fruit de la castanya. A més, un dels objectius de les visites és transmetre un missatge de conscienciació i de respecte pel medi natural. 

Un dels castanyers centenaris dels Montseny
Un dels castanyers centenaris dels Montseny

A l'entrada de l'explotació sobta trobar un cartell en xinès. Expliquen els encarregats de l'explotació que durant els últims mesos els boscos de Viladrau s'han convertit en una atracció per al turista asiàtic, que també s'emporta les castanyes sense permís.

Un cartell en xinès alerta que les castanyes tenen amo
Un cartell en xinès alerta que les castanyes tenen amo
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut