Valldoreix

L'agricultura torna al parc de Collserola

Can Montmany, una de les finques agrícoles més grans del parc, s'ha recuperat per fer-hi cultius ecològics

Alonso Carnicer/Sara GrimalActualitzat
El Parc Natural de Collserola és una gran zona de natura i de lleure enmig d'una zona habitada per més de dos milions de persones, amb extenses àrees forestals i zones urbanitzades al seu interior. El que no és tan conegut és l'activitat agrícola que s'hi fa. Durant molts anys ha estat en retrocés, però ara hi ha diverses iniciatives per recuperar els terrenys per als conreus ecològics.

Can Montmany, amb 80 hectàrees, és una de les finques agrícoles més grans que hi ha dins el parc natural de Collserola. Va tenir una època d'esplendor al segle XIX, quan els seus vins s'exportaven a França i es va construir el gran edifici de la colònia agrícola. Però la crisi de la fil·loxera va ser un gran sotrac i després els conreus es van anar perdent fins que fa 20 anys gairebé s'havia abandonat del tot la producció. Fa cinc anys, els membres del projecte social i agrícola L'Ortiga van començar a desbrossar les parcel·les envaïdes pel bosc i ara les estan recuperant per fer-hi agricultura ecològica.

Kevin Fisher, un dels membres de l'Ortiga, encarregat de la producció, explica que quan van començar era gairebé un hobby però després s'ha convertit en un projecte d'autoocupació per a set persones: "Per nosaltres això era en el seu origen una qüestió gairebé militant de l'ecologisme, inclús romàntica. I ens hem adonat que recuperar l'activitat agrària és una tasca bastant complicada. Precisament es va abandonar per les condicions de terreny, en un lloc tan poc productiu com és la serra de Collserola."

A Can Montmany cultiven més de vint varietats d'hortalisses. També treballen per recuperar conreus de secà tradicionals de Collserola com la vinya i un centenar d'oliveres, i han fet oli. L'Ortiga té una important dimensió social i educativa, amb projectes de formació per a adults i convenis amb escoles. Aquí els infants descobreixen la natura, els treballs del camp i els mètodes de recol·lecció.

Aitana Martín-Aragón, encarregada de formació a l'Ortiga, aclareix: "Oferim activitats per a escoles, que van dels 3 als 18 anys, sempre al voltant de l'agricultura, l'alimentació, l'horta, l'oliva, fer pa, el cicle del producte perquè se sàpiga com és el procés complet. També fem formació en jardineria ecològica i formació per a adults de diferents menes, més temàtic, o formació per fer el teu propi hort. També hi ha projectes d'inserció laboral per a parats de llarga durada, amb pràctiques d'empreses per integrar-se en el mercat laboral, que es fan en col·laboració amb l'Ajuntament de Sant Cugat."

Per als membres de l'Ortiga, el projecte té dos vessants: "Té un valor social, perquè la gent hi passeja, en fa un ús i vénen a fer activitats. I té un valor ecològic perquè és un espai on es veu afavorida la diversitat de fauna del bosc que ve a alimentar-se, i és positiu per al control d'incendis. Acaba sent gestionar el territori, que és el que cal en els boscos i els entorns de pobles i ciutats."

La finca de Can Montmany és propietat de l'Ajuntament de Sant Cugat i l'entitat municipal descentralitzada de Valldoreix, que en van aconseguir la titularitat després de fer un conveni urbanístic. Ara n'estan rehabilitant una de les naus precisament per afavorir la recuperació agrícola. La majoria de la finca és bosc però unes 7 hectàrees podrien ser cultivables. L'Ortiga té un contracte per a l'ús d'una part dels terrenys. Un aspecte clau del seu projecte és la distribució directa de fins a 200 cistells setmanals, a través de grups de consum i la venda a domicili: "El fet de controlar-ho nosaltres mateixos ens permet apostar per productes que sabem que podem vendre i a un preu que ens permet cobrir costos. Tot i així, costa tirar endavant això."

La proximitat del consumidor és un dels aspectes més positius de la producció agrícola a Collserola. L'Ortiga participa en mercats de pagès com el que es fa dos cops al mes a l'Eixample de Barcelona, al solar de Germanetes, organitzat per la Xarxa de Consum Solidari. Aquí hi ha un contacte directe amb els compradors. Per Aitana Martín-Aragón, "ara cada cop més, la gent vol un producte d'aquí. Saben què hi ha darrere del menjar dels supermercats. Volen un producte que sàpiguen com està tractada la persona que està treballant."

L'agricultura de proximitat i de temporada es va obrint camí en el mercat, i pot facilitar la recuperació de l'activitat agrícola en les zones pròximes als nuclis urbans, com el parc de Collserola.

Dins el parc i en el seu entorn hi ha més de 30 masies. Algunes van tenir una gran importància agrícola. En terra de secà, s'hi conreava vinya i cereal. Però al llarg de l'últim segle l'agricultura ha anat a menys. L'any 1956, la superfície que ocupaven les zones agrícoles era del 15% mentre que el 1999 era del 4%. A la perifèria del parc s'ha passat d'un 37% dedicat a conreus de secà el 1956 al 5% actual, i d'un 8% d'horts al 2%. Moltes terres de conreu han passat a ser forestals o s'han urbanitzat.

De les 578 hectàrees agrícoles que queden al parc i la seva perifèria, només 252 estan en actiu, i fa poc la tendència era a la desaparició dels conreus. Però en els últims anys es multipliquen les iniciatives per recuperar els conreus. I per intentar evitar que es continuïn abandonant terres agrícoles, s'ha creat una marca de garantia per als productes agrícoles de Collserola.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut