Un hotel de Salou en una arrencada d'estiu que no és bona (ACN/Ariadna Escoda)

La variant delta amenaça la recuperació del turisme amb anul·lacions i menys reserves

Les reserves han caigut al voltant del 15% als hotels de la Costa Brava centre en l'arrencada de la temporada, enmig de la recomanació de diversos països europeus d'evitar viatjar a Espanya

Sílvia MateuActualitzat

La variant delta no dona treva i no tan sols amenaça el sistema sanitari, sinó que també genera dubtes sobre la recuperació econòmica, sobretot en un dels sectors clau, el turisme.

"El 2020 ja vam veure que el mercat nacional no cobreix la caiguda del mercat internacional", resumeix Berta Cabré, presidenta de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona, que afegeix: "Necessitem l'obertura dels mercats internacionals i tornar a tenir estrangers de manera fluida."

"Aquest juliol, el sector turístic patirà més del que es preveia", diu el president del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer.

Una família arriba a un hotel de Platja d'Aro aquest dissabte (ACN/Gerard Vilà)

L'arrencada de la temporada d'estiu no és bona, enmig de la recomanació de molts països d'evitar viatjar a Espanya, que ha tornat al risc extrem de transmissió de Covid.

Aquesta setmana, França va desaconsellar viatjar a Espanya i Portugal, tot i que després el ministre d'Afers Estrangers francès, Jean-Yves Le Drian, va matisar-ho i va dir que no cal anul·lar reserves. Alemanya també ha declarat Espanya zona de risc i ha imposat quarantena als viatgers sense test negatiu.

Cancel·lació de reserves

La situació és millor que la de l'any passat, però els hotelers estan preocupats.

En el cas dels hotels de la Costa Brava centre han perdut entre un 12 i un 15% de les reserves d'aquests dies, però esperen refer-se, com diu Bàrbara Hallé, presidenta de la Unió d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre.

"El client francès que ve a casa nostra és un client fidel que coneix el territori i sap com treballem. Alguns ja van venir l'any passat i abans de cancel·lar ens truquen i s'informen, i nosaltres els convencem que prenem mesures i som un destí segur."

A la Costa Brava, el turisme francès suposa el 50% del total.

Als càmpings de la costa catalana, en pocs dies s'ha passat d'ocupacions d'entre el 60% i el 70% a xifres que no arriben al 40%.

Els turistes anul·len reserves als càmpings, sobretot holandesos, francesos, belgues i alemanys. No es troben a gust amb la situació actual, com diu Miquel Gotanegra, president de l'Associació Catalana de Càmpings.

"Els incomoda si han de fer quarantena o fer-se una PCR. És una situació que provoca un percentatge d'anul·lacions molt important."

A Calella i Santa Susanna han obert 8 de cada 10 hotels, però només tenen un 20% d'ocupació i els responsables dels negocis coincideixen que no poden repetir una temporada turística com la del 2020.

Una platja de Lloret de Mar (ACN/Gemma Tubert)

A Lloret de Mar, un gran espai d'oci com el Sanddance ha passat de rebre 2.500 clients a només 500, per poder garantir la seva seguretat. I el tancament de l'oci nocturn no hi ajuda, com diu el propietari, Àlex de Mingo.

"És un problema per a tothom, perquè és un complement molt important per a Lloret. Les agències, si no hi ha les discoteques obertes, deixen de venir. I això ens afecta a tots."

L'esperança del sector és que la situació millori a partir de l'agost i es pugui salvar la temporada.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, avisava divendres que la cinquena onada de la Covid-19 "en termes reputacionals" pot afectar la recuperació econòmica que s'havia iniciat.

ARXIVAT A:
TurismeCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut