La UE estudiarà mesures per compensar el sector agrícola espanyol, afectat per la crisi dels cogombres. (Foto: EFE)
La UE estudiarà mesures per compensar el sector agrícola espanyol, afectat per la crisi dels cogombres. (Foto: EFE)
Debrecen

La Unió Europea estudia mesures de compensació al sector agrícola espanyol per la crisi dels cogombres

La ministra de Medi Rural espanyola, Rosa Aguilar, ha demanat durant la reunió informal de ministres d'Agricultura que s'ha fet a Debrecen (Hongria) que la Unió Europea es faci càrrec de les pèrdues que està originant entre els productors espanyols la crisi alimentària pels cogombres presumptament contaminats. Aguilar ha avisat que no toleraran que s'ataqui aquest sector sense dades concloents.

Actualitzat
En concret, la ministra ha estat gràfica quan ha demanat "stop" als danys que està patint el sector productor espanyol, que "sense cap prova ha estat acusat i condemnat". Per tot això, Aguilar ha remarcat que no està disposada a veure com "enfonsen la nostra agricultura sense motiu", i s'ha mostrat disgustada per la gestió de la crisi que està fent Alemanya.

Arran d'aquesta petició espanyola, la Unió Europea ha començat a analitzar aquest dimarts possibles mesures per compensar els productors de tots els estats membres per les pèrdues econòmiques causades per l'alarma creada per la crisi dels cogombres. Fa poc menys d'una setmana, la detecció d'un brot infecciós, que ja ha provocat 16 morts -15 a Alemanya i una a Suècia-, es va atribuir des d'Alemanya a una partida de cogombres espanyols.

El comissari europeu d'Agricultura, el romanès Dacian Ciolos, ha indicat en una roda de premsa posterior a la trobada, que la UE disposa de diversos mecanismes per respondre a una crisis alimentària i sanitària com l'actual.

A dia d'avui, molts països ja han tancat fronteres, mentre que les pèrdues econòmiques per als productors de cogombres ja es noten en mercats centrals com Mercabarna, a Barcelona. Ben a prop també, la collita de vedura a les Terres de l'Ebre s'ha aturat per la falta de comandes.
Anar al contingut